Frans Timmermans wordt definitief lijsttrekker van de combinatie PvdA/GroenLinks bij de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Hij kan op flinke steun rekenen voor zijn leiderschap. Van de bijna 38.000 leden die hun stem uitbrachten, steunt 92 procent de kandidatuur van Timmermans. In totaal bracht 51,5 procent van alle leden een stem uit.

Er waren geen tegenkandidaten, maar leden konden zich wel uitspreken of zij voor of tegen Timmermans lijsttrekkerschap zijn. Het is niet bekend hoe de steun verdeeld is tussen GroenLinks- of PvdA-leden, meldt een woordvoerder.

Eerder was de achterban al positief over de samenwerking van beide partijen: bijna 92 procent van de GroenLinks-leden steunde de samenwerking, bij de PvdA was dat 88 procent.

Dat hier wel bekend is hoe de verschillende achterbannen hebben gestemd, komt omdat de partijen toen ieder een eigen referendum hielden. Het referendum voor het lijsttrekkerschap van Timmermans werd door beide partijen gezamenlijk georganiseerd, en omdat de stemming geheim is kan niet worden achterhaald of iemand lid is van de ene of de andere partij.

'Timmermans is de ideale kandidaat'

Eerder noemde de lijsttrekkerscommissie Timmermans "de ideale kandidaat om overtuigend het gezamenlijke groene én sociale gedachtegoed van GroenLinks-PvdA uit te dragen".

Als Eurocommissaris zette Timmermans zich in voor een grootschalig klimaatpakket. Ook was hij actief in de Nederlandse politiek, onder meer als buitenlandminister en Tweede Kamerlid voor de PvdA.

Timmermans heeft eerder laten weten dat hij de ambitie heeft om minister-president te worden. Dinsdagavond gaat hij in gesprek met leden van beide partijen.

LEES OOK: Pieter Omtzigt doet mee aan verkiezingen met eigen partij, maar wil geen premier worden