Zijn naam ging al een tijdje rond, maar donderdag gaf eurocommissaris Frans Timmermans aan dat hij lijsttrekker wil worden voor de gezamenlijke lijst van de PvdA en GroenLinks bij de verkiezingen van 22 november

Dit heeft Timmermans bevestigd tegenover de NOS. “Het is tijd dat we in Nederland weer meer naar elkaar toe groeien in plaats van uit elkaar.” De PvdA-prominent gaf hierbij ook aan dat hij premier wil worden.

Als er een potentiële kandidaat is met een politiek cv waar je ‘u’ tegen zegt, dan is het Frans Timmermans wel. Hij nam voor het eerst plaats in de Tweede Kamer voor de PvdA in 1998, waar hij zich focuste op Europese Zaken en Defensie. In 2007 werd hij staatssecretaris van Europese Zaken in het kabinet-Balkenende IV en in 2012 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II.

Hij kwam in die laatste rol flink in de schijnwerpers te staan door zijn emotionele toespraak tijdens een spoeddebat van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in 2014, naar aanleiding van het uit de lucht schieten van de MH17-vlucht in Oekraïne.

In 2019 stelde Timmermans zich verkiesbaar voor het Europees Parlement (EP). De PvdA kwam bij deze verkiezingen als grootste partij uit de bus en behaalde 6 van de 26 Nederlandse zetels in het EP. Voor de PvdA was dit het beste verkiezingsresultaat in jaren, wat door de pers werd toegeschreven aan het ‘Frans Timmermans-effect'.

Als Eurocommissaris voor Klimaat zou Timmermans weleens goed kunnen scoren bij de achterban van zowel de PvdA als GroenLinks en mogelijk nieuwe pro-Europa kiezers kunnen aantrekken.

Begin deze week leken er nog vijf potentiële kandidaten voor het lijsttrekkerschap van PvdA/GroenLinks, maar inmiddels heeft GroenLinks-voorman Jesse Klaver aangeven zich niet in de strijd te mengen.

Anderen namen die werden genoemd, zijn die van PvdA-burgemeester van Rotterdam Achmed Aboutaleb, PvdA-voorzitter Attje Kuiken en de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman.

Aboutaleb gaf donderdag aan de kandidatuur van Timmermans te steunen, zo liet hij vanaf zijn vakantieadres via zijn woordvoerder weten. Hij stelt zich zelf niet kandidaat als lijsttrekker.

Vanaf 4 augustus kunnen leden van beide partijen solliciteren als lijsttrekker, waarna de leden kunnen stemmen op hun favoriete kandidaat. Op 22 augustus moet bekend zijn wie de nieuwe lijsttrekker wordt.

De Tweede Kamerverkiezingen in november lijken uit te draaien op een driestrijd. De BoerBurgerBeweging (BBB), de VVD en de nieuwe combinatie van PvdA/GroenLinks maken alle drie kans om de grootste partij te worden.

Uit een nieuwe peiling van I&O Research blijkt dat de fusiecombinatie van PvdA/GroenLinks uit zou komen op 28 zetels; dat zijn er vijf meer dan vorige maand (als je de score van beide partijen bij elkaar optelt). In de huidige Tweede Kamer bezetten GroenLinks en de PvdA samen 17 zetels.

De peiling werd gehouden voordat Timmermans zijn kandidatuur had gevestigd.

De VVD en BBB komen in de nieuwe peiling uit op respectievelijk 25 en 21 zetels. De VVD wint daarmee drie zetels op maandbasis, maar verliest er negen ten opzichte van de huidige Tweede Kamer. De BBB noteert een verlies van zeven zetels op maandbasis, maar wint er twintig ten opzichte van het huidige parlement.

LEES OOK: PvdA/GroenLinks in nieuwe peiling groter dan VVD en BBB – als Pieter Omtzigt meedoet, verandert alles weer