De Amerikaanse president Donald Trump lijkt zelf wat te hebben geklad op de kaart die de route van orkaan Dorian aangeeft. In Trumps versie doet Dorian de staat Alabama aan, maar in de briefing die de president kreeg, komt Dorian niet in de buurt van Alabama.

Op een officiële foto van het Witte Huis is te zien dat president Donald Trump juist gebriefd is over de waarschijnlijke route van de orkaan Dorian, zonder de staat Alabama op zijn pad.

De foto is genomen tijdens een briefing op 29 augustus en werd gepost op de Flickr-pagina van het Witte Huis.  Hieruit blijkt dat Trump op dat moment de meest actuele informatie kreeg over de verwachte route van Dorian.

Trump liet later dezelfde kaart zien met een kleine aanpassing. Hij wilde zo zijn foute bewering bewijzen, dat Alabama een paar dagen eerder op de verwachte route van Dorian zou hebben gelegen.

De ‘kleine aanpassing’ betreft een soort zwarte cirkel die de route van Dorian verlengt, zoals je in de foto hieronder kunt zien.

Foto: Trump laat een aangepaste aangepaste versie van de kaart zien tijdens een persconferentie in The Oval Office op 4 september. Bron: Reuters

Trump stelde zondag in een tweet dat Alabama waarschijnlijk te maken zou krijgen met de orkaan, dat was een paar dagen na de briefing.

Lees ook op Business Insider

Volgens hem behoorde Alabama tot de staten die “hoogstwaarschijnlijk (veel) harder zullen worden getroffen dan verwacht.” Hij deed de uitspraak op een moment dat de route nog verder van Alabama lag dan eerder het geval was.

Hij werd gelijk uitgelachen vanwege zijn tweet en The National Weather Service kwam met een officiële correctie. Maar Trump hield vol dat hij gelijk had met zijn bewering.

Tijdens een persconferentie in The Oval Office op woensdag kwam Trump met een aangepaste versie van de oorspronkelijke kaart. Op de kaart is de mogelijke route van de orkaan uitgebreid met een zwarte viltstift, zodat Alabama ineens ook op het vermoedelijke pad ligt.

“Ik weet dat Alabama was inbegrepen in de originele voorspelling – ze dachten dat de staat ook zijn deel zou krijgen”, zei Trump tegen journalisten

“We hebben een betere kaart … in alle gevallen zou Alabama getroffen worden, in sommige gevallen licht en in andere gevallen behoorlijk zwaar. Ze gaven het 95% kans.”

Dit is de originele kaart van de Amerikaanse weerdienst NOAA waarop de voorspelde route van Dorian wordt weergegeven:

Hurricane Dorian

Foto: NOAA

Toen hem later werd gevraagd waarom de kaart was aangepast, antwoordde Trump: “Ik weet het niet. Ik weet het niet.”

Witte Huis-woordvoerder Hogan Gidley bevestigde later dat de kaart was aangepast met een Sharpie-viltstift.

De president heeft mogelijk zelfs de wet overtreden. Als de kaart opzettelijk is aangepast, is dat tegen een federale wet die het publiceren van nep-weerberichten verbiedt.

De president tweette later een kaart van The South Florida Water Management District van 28 augustus, waarop te zien is dat Alabama mogelijk ook enigszins te maken zou krijgen met de gevolgen van Dorian.

In kleine letters onder de kaart staat: “Deze kaart is bedoeld als aanvulling en niet als vervangen van de informatie van het National Hurricane Center. Als iets op deze kaart voor verwarring zorgt, negeer dan het hele product.”

Op een kaart van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) van 29 augustus is te zien dat er een kleine kans is dat Alabama last zou kunnen krijgen van een tot tropische storm afgezwakte Dorian.

Maandag viel Trump een journalist aan die had bericht over zijn foute bewering over de route van de orkaan en zei dat Alabama volgens de eerste informatie zeer waarschijnlijk ook zou worden getroffen.

“Volgens de originele scenario’s was het feitelijk zo dat Alabama op enige wijzen ‘getroffen’ zou worden”, stelde de president.

Dorian is Florida inmiddels gepasseerd en af op South Carolina. Ondertussen is de orkaan niet in de buurt geweest van Alabama.

LEES OOK: De satellietfoto die Trump twitterde, komt mogelijk van Amerika’s meest geavanceerde en geheime spionagesatelliet