Apple hoeft Fortnite niet terug te plaatsen in de App Store, heeft een Amerikaanse rechter besloten.

Wel mag Apple de ontwikkellaarslicentie van Epic Games niet intrekken. Dat betekent dat Epic Games de Unreal Engine mag blijven leveren voor andere apps in de App Store.

Apple verwijderde Fortnite onlangs uit de App Store, nadat Epic een eigen betaalsysteem invoerde. Daarmee protesteerde het bedrijf tegen de 30 procent commissie die Apple vangt op elke transactie in apps.

Apple hoeft het populaire spel Fortnite niet terug te plaatsen in de App Store. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald in een voorlopige beslissing.

Eerder deze maand verwijderde Apple Fortnite uit de App Store omdat de maker, Epic Games, met een nieuw betaalsysteem was gekomen in het spel om verplichte afdrachten aan Apple te omzeilen.

De Amerikaanse rechter besloot verder dat Apple de ontwikkellaarslicentie van Epic Games niet mag intrekken. Dat betekent dat Epic Games de Unreal Engine, grafische technologie voor 3D-spellen, mag blijven leveren voor andere apps in de App Store. Zo gebruikt Microsoft de Unreal Engine voor een aantal spellen.

Epic had een voorlopige beslissing van de rechter gevraagd, omdat het anders onherstelbare schade zou oplopen.

Apple maakt geen uitzondering voor Epic

De ruzie tussen Epic en Apple begon op 13 augustus toen Epic in Fortnite, dat zeer populair is bij met name kinderen tussen de 8 en 14 jaar, muntjes uit het spel te koop aanbood zonder dat via Apples betalingssysteem te laten verlopen.

Dat mag niet van de techreus, die daarop het spel uit zijn App Store gooide. Epic Games sloeg daarop direct terug met een rechtszaak en een filmpje waarin het een bekende Apple-reclame uit de jaren 80 parodieerde. “Help voorkomen dat 2020 1984 wordt”, aldus de gamemaker.

Inzet van de ruzie is de 30 procent commissie die Apple van iedere aankoop wil in de App Store. Epic Games vindt dat te veel.

Apple zei in een verklaring tegen The Verge dat Epic akkoord is gegaan met de voorwaarden van de App Store en die afspraken zelf heeft geschonden door een eigen betaalsysteem in te voeren.

“We maken geen uitzondering voor Epic omdat we denken dat het niet juist is om hun zakelijke doeleinden voorrang te geven boven de richtlijnen die onze klanten beschermen”, aldus Apple.

De maker van Fortnite is ook door Google uit zijn appwinkel, de Play Store, verwijderd om dezelfde reden. Op telefoons met het besturingssysteem Android is de app echter ook nog op andere manieren te downloaden.

Ook Spotify en Facebook klagen over Apples commissiebeleid

Apple ligt overigens van meerdere kanten onder vuur om de commissie die het vraagt in zijn App Store en de voorwaarden die het daaraan verbindt.

De Europese Commissie doet bijvoorbeeld onderzoek naar aanleiding van een klacht van Spotify. De Zweedse muziekstreamingdienst vindt het oneerlijk dat het 30 procent moet afdragen aan Apple als iemand een abonnement afsluit op iOS, terwijl Apples eigen muziekdienst daar niet aan hoeft te voldoen.

Ook Facebook klaagde onlangs over het commissiebeleid van Apple. De socialemediareus wilde onderhandelen over een lagere afdracht voor betaalde livestreams voor bijvoorbeeld yogalessen. Dit om kleine ondernemers te ontzien die zijn getroffen door de coronacrisis.

Apple weigerde akkoord te gaan. Met Google lukte het wel om andere afspraken te maken, al ziet dat bedrijf daarbij niet af van zijn recht op commissie.

Lees mees over games: