Apple en Google hebben het populaire schietspel Fortnite donderdag verwijderd uit hun appwinkels.

Dat gebeurde nadat maker Epic Games een eigen betaalmethode in het spel had geïntroduceerd. Volgens beide techbedrijven overtreedt Epic daarmee de regels van App Store en Play Store.

Appmakers zijn verplicht om 30 procent van iedere transactie af te dragen aan Apple en Google. Epic protesteert daartegen.

Kort nadat de twee bedrijven Fortnite hadden verwijderd, diende de spelletjesmaker een aanklacht tegen ze in wegens misbruik van hun monopolieposities.

Apple heeft Fortnite uit zijn App Store verwijderd. Enkele uren later haalde ook Google het populaire schietspel uit de Play Store.

Dat gebeurde nadat Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, een eigen betaalmethode in het spel had geïntroduceerd. Daar konden spelers muntjes kopen voor in het spel, waarbij ze minder betaalden dan via de officiële methodes die Apple en Google voorschrijven.

Beide techreuzen vragen namelijk 30 procent van iedere transactie, een percentage dat Epic onredelijk hoog vindt.

Volgens SensorTower, een bedrijf dat in kaart brengt hoe apps het doen, heeft Epic zo’n 1,2 miljard dollar verdiend aan Fortnite-transacties op iOS. Dat zou betekenen dat zo’n 500 miljoen dollar naar Apple is gegaan.

Apple en Google liggen al langer onder vuur vanwege de forse bijdrage die ze vragen aan softwaremakers voor het plaatsen van artikelen in hun appstores. Zo wordt Apple door de Europese Commissie onderzocht na klachten van onder meer streamingdienst Spotify.

Het Zweedse bedrijf liet aan de Amerikaanse journalist Peter Kafka weten de beslissing van Epic Games om stelling te nemen tegen Apple aan te moedigen.

Epic Games parodieert een beroemde reclame van Apple

Epic had zijn aanval op Apple en Google goed voorbereid. Kort nadat de twee bedrijven Fortnite hadden verwijderd, diende de spelletjesmaker een aanklacht tegen ze in wegens misbruik van hun monopolieposities.

In de aanklacht tegen Apple haalde Epic een bekende reclame van de iPhonemaker uit 1984 aan, waarin Apple zich als uitdager presenteerde tegen een dreigende overheersing van IBM op de computermarkt.

Ook maakte Fortnite een filmpje dat die reclame parodieert. "Help voorkomen dat 2020 1984 wordt", aldus de gamemaker.

In de aanklacht tegen Google richt het gamesbedrijf zijn pijlen op het bekende motto van de zoekgigant uit zijn vroegste dagen: Don't Be Evil.

Fortnite is razend populair

Fortnite is een van de populairste games ooit. Momenteel zijn er meerd an 350 miljoen geregistreerde spelers, van wie er bijna 80 miljoen regelmatig spelen.

Fortnite is in principe gratis, maar gamers kunnen er allerlei extra's voor aanschaffen. Ook bestaan er uitgaven van het spel waarvoor wel moet worden betaald.

De bekendste versie is Battle Royale: honderd gamers belanden samen op een eiland en moeten tegen elkaar vechten. Ze kunnen dat alleen doen of teams vormen. Om zichzelf te verdedigen moeten ze wapens vinden en gebouwen uit de grond stampen. Wie het langst in leven blijft, wint.

Nieuwe spelers kunnen Fortnite niet meer downloaden op iOS en Android

De verwijdering van de apps uit de downloadwinkels van Apple en Google betekent niet dat spelers van Fortnite het spelletje niet meer kunnen starten. Wel betekent het dat nieuwe spelers het daar niet meer kunnen downloaden.

Op Android, het besturingssysteem van Google, zijn overigens nog andere mogelijkheden om het spelletje te downloaden. Epic kan Fortnite op zowel iOS als Android niet meer van updates voorzien.

Epic gokt erop dat het door de populariteit van Fortnite een drukmiddel heeft bij Apple en Google. Het heeft zijn spelers al gewaarschuwd dat ze door de verwijdering mogelijk het volgende seizoen van Fortnite niet kunnen spelen.

Epic heeft de regels overtreden, zegt Apple

Volgens Apple staat in de regels van de eigen onlinewinkel dat er voor zogeheten in-app-betalingen – wanneer gamers iets kopen in het spel – telkens ook een klein bedrag aan Apple overgemaakt moet worden.

Epic Games zou met zijn nieuwe betaalsysteem bewust deze regels hebben overtreden, vandaar dat Apple zich genoodzaakt zag het spel te verwijderen.

Het concern achter onder meer de iPhone en de iPad heeft laten weten met de spelletjesmaker in gesprek te willen. Als Epic Games met zijn betaalsysteem weer aan de regels van Apple voldoet, dan mag Fortnite weer terugkomen in de App Store.

Dat lijkt niet waarschijnlijk gezien de juridische stappen die Epic Games heeft ondernomen tegen zowel Apple als Google.

Lees mees over games: