• Michael Schumacher kreeg op 29 december 2013 een ernstig ski-ongeluk.
  • Zijn familie laat weinig los over de fysieke toestand van de inmiddels 52-jarige oud-coureur.
  • Ook een nieuwe Netflix-documentaire over Schumacher die medio september verscheen, houdt veel verborgen.

Michael Schumacher is al ruim zeven jaar herstellende van een ernstig ski-ongeluk. Hoe het nu met hem gaat, is onduidelijk. Familie en vrienden doen geen mededelingen over zijn gezondheid.

In januari 2019, vlak voor zijn vijftigste verjaardag, meldt de familie Schumacher dat hij “in de best mogelijke handen is”. Het is de laatste officiële verklaring die door de familie is gepubliceerd.

Heel soms lekt er een beetje informatie naar de pers. Het Franse boulevardblad Paris Match claimde in de zomer van 2018 een anonieme bron te hebben gesproken die dicht bij de oud-coureur staat. Schumacher zou weer reageren op prikkels van buitenaf.

“Wanneer we hem in zijn rolstoel zetten met zicht op het prachtige bergpanorama op het meer, huilt Michael soms”, aldus de man tegenover Paris Match.

En er is meer goed nieuws. De Duitse aartsbisschop Georg Ganswein vertelde november 2018 over zijn bezoek aan Schumacher, die volgens de geestelijke uit bed kan komen. "Ik sprak eerst met zijn vrouw Corinna en haar moeder. Toen bracht de therapeut Michael naar de woonkamer", zei Ganswein tegen het Duitse boulevardblad Bild. "Ik groette hem en pakte zijn hand. Ze waren warm."

Schumacher heeft in september 2019 een stamceltransplantatie ondergaan, aldus Le Parisien. Een verpleegster zei tegen het Franse dagblad: "Ik heb hem verzorgd en kan verzekeren dat hij bij bewustzijn is."

In een nieuwe Netflix-documentaire die in september 2021 verscheen, spreken zijn vrouw en kinderen voor het eerst over het drama, maar de actuele toestand van de Formule 1-legende blijft onduidelijk. De docu gaat vooral over zijn jaren als succesvolle coureur.

Schumachers verzorging kost miljoenen

Schumacher wordt verzorgd in zijn huis in Zwitserland, dat uitkijkt over het meer van Genève. Een team van artsen en verzorgers ontfermt zich dagelijks over de zevenvoudig wereldkampioen. De zorg kost volgens de Daily Mail zo'n 55.000 euro per week.

Dat bedrag moet voor de Schumachers geen probleem zijn. Het vermogen van de Duitser wordt geschat op zo'n 780 miljoen dollar. Ook heeft zijn vrouw Corinna de privéjet en het vakantiehuis in Noorwegen verkocht na het ongeluk.

De Schumachers zetten door. "We weten allemaal dat Michael een vechter is die nooit zal opgeven", schreef Corinna onlangs in een briefje aan een Duitse componist die een nummer voor de coureur had gemaakt. "Het is goed dat we zoveel lieve wensen en goedbedoelde berichten krijgen. Ze vormen een geweldige steun voor onze familie."

Het ski-ongeluk van Michael Schumacher

Het dramatische ski-ongeluk van Michael Schumacher is nu ruim zeven jaar geleden. Op 29 december 2013 is de legendarische Formule 1-coureur aan het skiën in het Franse Méribel met zijn dan 14-jarige zoon Mick als hij net naast de piste ten val komt. Hij klapt met zijn hoofd op een rotsblok; zijn helm breekt in meerdere stukken.

De oud-coureur wordt met spoed naar het ziekenhuis van Grenoble vervoerd. Hij is bij kennis, maar in de war en kan niet alle vragen beantwoorden die de artsen hem stellen. Hij ondergaat twee keer een schedeloperatie en wordt maanden in kunstmatige coma gehouden.

Over de fysieke gesteldheid van Schumacher is vanaf het begin veel onduidelijkheid. Manager Sabine Kehm laat weten dat de oud-coureur "momenten van bewustzijn" toont, maar houdt zich verder op de vlakte. "We vragen ook om begrip dat we geen nadere details geven omwille van de privacy van Michael en zijn familie."

Een journalist heeft daar lak aan. Hij probeert verkleed als priester de ziekenhuiskamer van Schumacher binnen te glippen. Dat mislukt. Kehm is met stomheid geslagen door de brutale actie: "Dit is iets wat ik niet voor mogelijk had gehouden", zegt ze tegen de pers.

Enkele maanden later proberen twee mannen het opnieuw. Volgens het Duitse Bild wilde het duo geld verdienen door met een mobiele telefoon foto’s te maken van Schumacher. De beveiliging van het ziekenhuis in Grenoble kan dit uiteindelijk voorkomen.

Foto: EPA/Harry Melchert
Foto: EPA/Harry Melchert

Op 16 juni 2014 ontwaakt Schumacher. Hij wordt vervoerd naar het ziekenhuis in Lausanne, waar hij zijn revalidatie voortzet. Twee maanden later mag hij naar huis, waar hij wordt verzorgd in een speciale privékliniek die zijn vrouw Corinna heeft laten bouwen op hun landgoed in Zwitserland.

Michael Schumacher kan niet lopen

Sinds zijn thuiskomst is het nagenoeg stil rond de zevenvoudig wereldkampioen. Hoe het echt met hem gaat, weten alleen zijn verzorgers en de mensen in zijn directe omgeving.

Af en toe licht iemand uit de kennissenkring van de Duitser een tipje van de sluier op, zoals voormalig Ferrari-baas Luca di Montezemolo. "Ik heb nieuws, en helaas is dat geen goed nieuws", zegt hij in februari 2016 over de gezondheid van Schumacher zonder in detail te treden.

De advocaat van Schumacher laat in september 2016 weten dat berichten van boulevardblad Bild dat Schumacher weer kon lopen niet kloppen. "Michael Schumacher kan niet lopen", aldus Felix Damm. "Sterker nog, zonder hulp van zijn verzorgers kan hij ook niet zelfstandig staan."

Foto: EPA/Gero Breloer
Foto: EPA/Gero Breloer

Ross Brawn, technisch directeur toen Schumacher bij Ferrari en Benetton reed, rept in november 2016 van "bemoedigende tekenen", al verloopt Schumachers herstel nog steeds traag.

In september 2017 is er het gerucht dat Schumacher naar de VS zou vliegen om daar behandeld te worden door een specialist, maar dat blijkt niet waar.

Enkele maanden later lat een vriend van de familie aan het Duitse blad Bunte weten dat Schumacher "signalen zendt vanuit een verre wereld". Zijn vrouw Corinna en kinderen hopen nog steeds op een medisch wonder. Wat helpt is dat de oud-coureur ten tijde van zijn ongeval in uitstekende conditie verkeerde. Daardoor gaat het gezien de omstandigheden redelijk goed met Schumacher.

Waarom Schumachers familie kiest voor radiostilte

Manager Sabine Kehm legt in 2016 aan de Süddeutsche Zeitung uit waarom de familie ervoor kiest niks te melden over de toestand van Michael Schumacher.

"Er is geen andere mogelijkheid. Alles wat we zeggen leidt alleen maar tot meer vragen. Elk woord wakkert de behoefte tot meer informatie aan. Rustig zal het dan niet meer zijn, terwijl de familie dat juist nodig heeft", aldus Kehm. "Zijn gezondheid is een zeer persoonlijk iets. De vraag hoe het met hem gaat is ook niet eenvoudig te beantwoorden. Dat is een voortdurend proces."

Voormalig Ferrari-teambaas Jean Todt herhaalt die boodschap in 2018 nog maar eens. "Hij is omgeven door familie en andere belangrijke personen. Ik voel mij gezegend dat ik regelmatig naar hem toe kan gaan, maar zijn gezondheid is een privésituatie", zegt de huidige FIA-president tegen La Nacion.

Todt: "Het is tijd voor de wereld om Michael zijn eigen leven te laten leiden en hem daarin te laten gaan. Ik herhaal, het is tijd om Michael zijn leven in vrede te laten leiden."

Non-profitorganisatie geïnspireerd op Michael Schumacher

In 2016 richt de familie een non-profitorganisatie op die als doel heeft om mensen te inspireren nooit op te geven. Het initiatief 'Keep Fighting' wil via accounts op Instagram, Facebook en Twitter de herinneringen aan Schumachers prestaties levend te houden.

"De intentie van 'Keep Fighting' is om iedereen ervan te overtuigen dat opgeven geen optie is", aldus Schumachers manager Sabine Kehm. "Een boodschap die niet alleen van toepassing is voor de autosport. Op deze manier hopen we de verschrikkelijke gebeurtenissen binnen de familie Schumacher om te zetten in iets positiefs."

Zoon van Michael Schumacher is ook razendsnel

Ander lichtpuntje is de zoon van Michael Schumacher. De 22-jarige Mick werd afgelopen jaar kampioen in de Formule 2 en rijdt dit seizoen in de Formule 1 voor het team van Haas.

Mick Schumacher. Foto: EPA/Zsolt Czegledi
Mick Schumacher. Foto: EPA/Zsolt Czegledi

De Duitse oud-F1-coureur Jochen Mass ziet het helemaal zitten in de zoon van Michael Schumacher. "Mick is klassen beter dan Max Verstappen", zei hij tegen t-online.de. "Daarbij is Schumacher ook niet zo vol van zichzelf. Hij brengt tenminste iets menselijks mee."

Een mooi moment was er in augustus 2017, toen Mick op het circuit van Spa-Francorchamps een rondje reed in de oude wagen van zijn vader: de Benetton waar Schumacher in 1994 wereldkampioen mee werd.

"Dit ritje was zowel emotioneel als leuk. Deze wagen heeft historie geschreven en ik ben dolblij dat ik er even mee mocht rijden", zei Mick Schumacher na afloop. "De fans waren fenomenaal, ik heb nog nooit zoveel mensen op één plaats gezien."

Lees meer over Formule 1: