• Doug Field, die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Apple Car, maakt de overstap naar Ford.
  • Bij Ford gaat Field zich onder meer bezighouden met de ontwikkeling van slimme toepassingen voor auto’s.
  • Onder de nieuwe topman Jim Farley ontpopt Ford zich steeds meer tot geduchte concurrent van Tesla.

De Amerikaanse autoproducent Ford heeft het hoofd van de Apple-autodivisie bij de techonderneming weggekaapt. Doug Field wordt bij Ford het hoofd van de divisie geavanceerde technologie, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

Field is momenteel ook vicepresident van de speciale projectgroep van Apple en was eerder in dienst bij Tesla. Hij speelde daar een belangrijke rol bij de lancering van de Model 3 sedan. Bij Ford gaat Field zich onder meer bezighouden met de ontwikkeling van slimme toepassingen voor auto’s.

Field zegt gelukkig te zijn weer voor Ford aan de slag te mogen en met name vanwege de transitie waar de autoproducent middenin zit. Hij begon zijn carrière in 1987 als ingenieur bij het bedrijf en keert nu dus weer terug.

Onder de nieuwe topman Jim Farley weet Ford investeerders meer en meer te overtuigen dat het de concurrentie aankan met onder meer Tesla op het gebied van elektrisch rijden en technologie. Sinds oktober, toen Farley aan het roer kwam te staan van Ford, zijn de aandelenkoersen van de automaker bijna verdubbeld.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

Ford en Tesla gaan steeds meer de directe concurrentie aan. De uiterst succesvolle Mustang Mach-E heeft flink wat marktaandeel van Tesla afgesnoept.

Ford wil de komende vier jaar 22 miljard dollar (ruim 18 miljard euro) investeren in elektrische auto’s, maakte het Amerikaanse bedrijf begin dit jaar bekend. Dat is bijna een verdubbeling van de eerdere investeringsplannen in elektrische auto’s.

Ford wil onder meer krachtigere accu’s ontwikkelen, zodat het ook snel elektrische varianten aan kan bieden van goedverkopende modellen pick-uptrucks, bestelbusjes en terreinwagens.

'Project Titan' loopt al jaren

Voor Apple is het vertrek van Field een gevoelige tik. Het autoproject van Apple heeft al verschillende keren te maken gehad met strategie- en leiderschapswisselingen sinds het vorm begon te krijgen in 2014. Field kwam in 2018 en is sinds februari zeker het vierde lid van het managementteam van de autogroep dat vertrekt.

Er wordt al jaren gespeculeerd over een auto van Apple. Het project voor elektrische auto’s van de Amerikaanse techreus zou de naam ‘Titan’ hebben en loopt al sinds 2014 toen een eerste ontwerp werd gemaakt.

Gedurende een FBI-onderzoek naar een medewerker kwam in 2018 naar buiten dat er zo’n 1.800 mensen bij Apple werken aan dit geheime project.

Ingewijden meldden eerder dit jaar aan persbureau Bloomberg dat het nog zeker vijf jaar duurt voordat de Apple Car op de markt komt. Wel plukte Apple in februari een topontwerper bij Porsche vandaan.

LEES OOK: Elon Musk is een ondernemer en Tim Cook niet – daarom gaat de Apple Car er nooit komen