Frans Timmermans wordt officieel de tweede man in de Europese Commissie achter voorzitter Jean-Claude Juncker. Maar een invloedrijke portefeuille heeft hij niet gekregen. De Fransen en de Polen hebben de belangrijkste economische posten.

Officieel is Frans Timmermans in de nieuwe Europese Commissie de eerste-vice-voorzitter en daarmee de eerste vervanger van voorzitter Jean-Claude Juncker. Dus mocht Juncker iets overkomen, dan is Timmermans de nieuwe eerste man van de Europese Commissie (EC).

Behalve zijn rol als plaatsvervanger van Juncker heeft Timmermans ook een taak gekregen. Hij gaat zich bezig houden met deregulering. Volgens het persbericht van de Commissie zal hij daarbij vooral in de gaten houden of nieuwe plannen en regels waarmee zijn collega-commissarissen komen wel echt nodig zijn.

Heeft Timmermans nu wel of geen zware post bemachtigd? Afgaande op het persbericht dat de Commissie woensdag  uitstuurde, heeft het in ieder geval de schijn dat het wat tegenvalt.

Geen bovenbaas, maar projectmanager

In tegenstelling tot eerdere geruchten gaan de zeven vice-voorzitters geen vaste ‘clusters’ aansturen. Timmermans wordt dus niet een supercommissaris die een aantal andere commissarissen gaat aansturen.

Het idee van clusters komt wel terug, maar dan in de vorm van projectteams. Dergelijke teams worden straks ad hoc samengesteld uit bij een specifieke kwestie betrokken commissarissen.

Timmermans en de andere zes vice-voorzitters  zullen dus alleen op ad hoc-basis als een soort projectleider fungeren.

Frankrijk grote winnaar

De grote winnaar van de stoelendans zijn de Fransen. De nieuwe commissaris voor Economische en Financiële zaken, Belastingen en Douane wordt de Fransman Pierre Moscovici.

De voormalige Franse minister van Financiën wordt daarmee de opvolger van de Fin Olli Rehn als de begrotingstsaar. Behalve dat hij de verschillende ministers van Financiën het vuur aan de schenen gaat leggen als ze hun begrotingen niet op orde hebben, gaat hij ook toezien op de inning van gelden voor de Unie zelf in de vorm van douanegelden en belastingen.

Pikant wordt de positie van Moscovici straks zijn landgenoten moet gaan straffen omdat het Franse begrotingstekort weer te hoog is.

Polen winnen twee keer

De belangrijke post 'Interne markt, ondernemerschap en mkb' komt in handen van de Poolse Elżbieta Bieńkowska, de Poolse vice-premier en minister van Infrastructuur en Ontwikkeling. De Poolse krijgt onder andere de taak lidstaten op de vingers te tikken als er sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

Daarmee slaat Polen bij de verdeling van de baantjes een echte dubbelslag. Donald Tusk, tot voor kort premier van Polen, wordt namelijk de voorzitter van de Europese Raad, de machtige vergadering van regeringsleiders van de Europese landen. Over de echt belangrijke zaken heeft de raad nog altijd vaak het laatste woord.

Londen krijgt nieuwe post financiële markten

Er komt ook nog een nieuwe commissaris die zich bezig gaat houden met de financiële markten. Deze post komt in handen van de Britse conservatief Jonathan Hill.

Daarmee hebben de Britten een man op de post waar belangrijke beslissingen gaan worden genomen voor de Londense City. De Britten verzetten zich al lange tijd tegen al te strenge Brusselse regels ten aanzien van de financiële markten.

Griek gaat over migratie

De nieuwe commissaris voor Migratiezaken wordt Dimitris Avramopoulos. Het is niet verrassend dat juist een Zuid-Europeaan deze post krijgt. De Zuid-Europese landen kampen met grote vluchtelingenstromen vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten.

Geen voorname post voor Duitsland, wel voor Oostenrijk

Günther Oettinger, de Duitse commissaris, krijgt de huidige portefeuille van Nelie Kroes, Digitale Economie en Samenleving. Zeker geen hoofdprijs voor Berlijn.

Oostenrijk krijgt wel een belangrijke post. Johannes Hahn gaat in de nieuwe Commissie over de onderhandelingen over toetreding van nieuwe EU-landen.

De post Competitie gaat naar Denemarken. De Deens Margrethe Vestager mag straks boetes uitdelen aan bedrijven die de kartelwetgeving overtreden. Ook zal zij kunnen oordelen over grote fusies en overnames. Denk daarbij aan de recentelijke overname van het Duitse KPN-onderdeel E-Plus door het Spaanse Telefonica.

Klik hier om de volledige samenstelling van de nieuwe Europese Commissie te bekijken.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl