Vergeet de surfplank, de jetski en de kajak. Deze nieuwe gemotoriseerde surfplank kan weleens de toekomst worden van vervoer over – en sporten op – water.

Het apparaat heet Fliteboard en is een kleine surfplank met daaronder een draagvleugel.

De passagier vliegt daadwerkelijk over het water en de golven, op zo’n halve meter boven het wateroppervlak.

Zie hieronder hoe het werkt:

De Australiër David Trewern is de bedenker en CEO van Fliteboard. We spraken hem onlangs over zijn revolutionaire nieuwe design.

Inspiratie

When the river becomes a playground. #Fliteboard #efoil

Een bericht gedeeld door Fliteboard (@fliteboard) op

Voor de inspiratie van zijn ontwerp keerde Trewern in gedachte terug naar zijn jeugd, waarin hij een liefde voor water ontwikkelde.

“Ik ben al sinds mijn 10e verliefd op watersporten. Ik startte met kitesurfen, ging daarna kitesurfen met een draagvleugel en vervolgens deed ik mee aan races met een draagvleugelboot aangedreven door een vlieger.”

“De wetenschap dat een draagvleugel efficiënt is combineerde ik met het idee dat je doordat je opgetild wordt lichter bent. Zo startte ik met een nieuw ontwerp.”

Ontwerp

De Fliteboard is gemaakt van koolstofvezel, roestvrij staal en aluminium dat in de luchtvaart wordt gebruikt. Met een afstandbediening bepaal je via Bluetooth de snelheid.

De Fliteboard loopt op een compacte maar krachtige elektrische motor met een in Duitsland gemaakte versnellingsbak. De motor is praktisch geluidloos en heeft geen uitstoot.

Met een hendel trek je de batterij uit het bord, waarna je hem kunt opladen via het stopcontact. In 2,5 uur is de batterij volledig vol.

Trewern is ontwerper van huis uit. “Aanvankelijk ontwierp en ontwikkelde ik de Fliteboard helemaal zelf. Ik stopte veel tijd in research en leerde door te doen.”

“Ik leerde mezelf te werken met tekensoftware CAD, las over elektra en een hoop andere zaken.”

“Maar om de volgende stap te maken had ik hulp nodig. Ik vond een goed lokale desingstudio, Katapult, die met mij het ontwerp verfijnde.”

“Nu heeft Fliteboard een geavanceerde accu en is het prima in elkaar gezet. Dat had ik zelf nooit gekund.”

“We werken met vijf vaste mensen en zo’n twintig externe, gespecialiseerde, krachten.”

“Twee mensen van Katapult werken er fulltime aan. In Sydney zit de expert op het gebied van accu’s, in Melbourne werken drie mensen aan de techniek (waaronder de vleugels en propeller), een ICT’er voor de website, de financiële man, iemand voor marketing en nog enkele anderen.”

Wie kan Fliteboard gebruiken?

Hoewel het gebruik van Fliteboard niet eenvoudig lijkt, kan iedereen het apparaat bedienen, zegt Trewern.

De beginnende surfer springt op de plank en heeft de techniek snel onder controle. De ervaren surfer zal van meet af aan genieten.

“Het is eenvoudiger om te leren dan skiën of windsurfen. Al is het onder de knie krijgen van de werking van de vleugel nog wel even een uitdaging.”

Er is al veel interesse voor de Fliteboard. “Er zijn al 6.500 aanvragen binnen vanuit Australië en de rest van de wereld”, zegt Trewern. “Zeker in het luxe segment is er veel interesse. Zij zien de Fliteboard als een leuk speeltje voor bij een groot jacht.”

Hoe ver kun je ermee varen?

Configure your #Fliteboard starting March 27! #efoil #electricflyingsurfboard #hoverboard

Een bericht gedeeld door Fliteboard (@fliteboard) op

De actieradius van de Fliteboard is sterk afhankelijk van het gewicht van de passagier. Hoe zwaarder, hoe harder de batterij moet werken om de schroef te laten draaien.

Gemiddeld komt een persoon van 85 kilo zo’n 25 kilometer ver, wat neerkomt op een uurtje varen. De topsnelheid is 36 kilometer per uur.

Wanneer is de Fliteboard te koop?

Sunday Fliteboard fun on the local river. Reserve your #Fliteboard #efoil on March 27

Een bericht gedeeld door Fliteboard (@fliteboard) op

De Fliteboard wordt officieel gelanceerd op dinsdag 27 maart en is in Australië te koop in de periode september tot en met november.

Na de lancering richt Trewern zich op grotere doelen. "Een onderdeel van het bedrijf is Flits School, waarbij we samenwerken met instructeurs op het gebied van windsurfen, peddel- en kitesurfen om Fliteboard-lessen te geven. En we gaan op zoek naar partners die ons product wereldwijd kunnen verkopen."

Investering

Tot nog toe betaalde Trewern het hele project uit eigen zak, met hulp van enkele partners.

"Ik werk met een aantal kleine investeerders, voornamelijk collega's en vrienden van me", zegt hij.

Een van die investeerders is Trewerns mentor en een van zijn eerste klanten twintig jaar geleden. Een andere partner heeft een achtergrond in watersporten en is eigenaar van watersportwinkels in Melbourne en Queensland.

Prijs

De aanschafprijzen van de Fliteboard worden bekendgemaakt tijdens de lancering op 27 maart. Afhankelijk van de opties betaal je meer of minder voor je apparaat.

Zo is er een kleine, wat makkelijker te transporteren variant. De kleur, vleugels en accu is allemaal aanpasbaar.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Australia