De Belastingdienst kampt met nieuwe problemen bij de inning van de erf- en schenkbelasting.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) heeft dat gemeld aan de Tweede Kamer. Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel komt snel met details, belooft hij.

Vorig jaar liep de schatkist al 450 miljoen euro mis doordat de Belastingdienst niet in staat bleek alle verschuldigde belastingen op erfenissen en giften te innen. Die achterstand zou dit jaar worden ingelopen, maar volgens Hoekstra gaat ook dat waarschijnlijk niet lukken.

De nieuwe problemen zijn volgens de minister dinsdag aan het licht gekomen en kunnen aanmerkelijke gevolgen hebben voor de rijksbegroting. Over de precieze omvang van het probleem kon hij evenwel nog niets zeggen.

Gedoe met erfbelasting symptoom van IT-moeras bij de fiscus

Hoekstra stak niet onder stoelen of banken dat hij baalt van de gang van zaken. “Ik ben zelf ook uit mijn vel gesprongen”, zei hij. De minister verzekerde dat “met man en macht” gewerkt wordt om de problemen op te lossen en de opgelopen achterstand alsnog goed te maken.

Hij benadrukte wel dat de problemen "een symptoom" zijn van veel bredere problemen bij de Belastingdienst. Die kampt al veel langer met de nasleep van een uit de hand gelopen reorganisatie en een mislukte vernieuwing van ICT-systemen.

Het gaat nog jaren duren voordat al die problemen zijn opgelost, herhaalde Hoekstra nog maar eens. "Het lek is nog lang niet boven", aldus de bewindsman. Ook vindt hij dat het te lang heeft geduurd voordat hijzelf van de nieuwe problemen op de hoogte werd gesteld.