Jerome Powell, de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, erkent dat de snelle renteverhogingen van de Fed de Amerikaanse economie in een recessie kunnen doen belanden. Hij zei dit tijdens een hoorzitting met leden van de Amerikaanse Senaat.

In hetzelfde gesprek met congresleden noemde Powell een zachte landing voor de economie na de renteverhogingen een “enorme uitdaging”, maar zei hij ook dat de kans op een recessie, waarvan sprake is bij twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp, niet uitzonderlijk hoog is. Maar “het is zeker een mogelijkheid”.

Economen en kopstukken uit de financiële sector houden steeds meer rekening met een recessie in de Verenigde Staten. Vorige week verhoogde de Fed de beleidsrente met 0,75 procentpunt, de stevigste verhoging sinds 1994.

Daarvoor verhoogde de Fed de rente ook al twee keer. Door de hogere rentes stroomt er minder geld de economie in. Dat moet de inflatie afremmen, maar kan ook de economische groei dwarszitten.

Onder andere de voormalige president van de Federal Reserve van New York stelt dat een recessie nu onontkoombaar is en volgens economen van zakenbank Nomura zal de Amerikaanse economie volgend jaar waarschijnlijk krimpen met 1 procent.

De Fed is er nu vooral veel aan gelegen de gierende inflatie in te dammen. In mei stegen de prijzen in de VS in het hoogste tempo van ruim veertig jaar.

Powell gaf toe dat het voor hem als een verrassing kwam dat het dagelijks leven zo snel zo veel duurder was geworden voor Amerikanen. "En er zijn mogelijk nog meer verrassingen op til", gaf hij aan.

Powell kreeg kritiek van met name Republikeinse senatoren, die het hem kwalijk nemen dat de Fed Amerikanen niet voor verlies aan koopkracht kan behoeden. "De Federal Reserve heeft het Amerikaanse volk in de steek gelaten", zei de senator Richard Shelby voor de staat Alabama.

LEES OOK: In Zwitserland is de inflatie slechts iets meer dan 2%: hoe kan dat?