• In Zwitserland loopt de inflatie, in tegenstelling tot veel andere Europese landen, helemaal niet zo sterk op.
  • De lage Zwitserse inflatie kent diverse oorzaken, waaronder het gegeven dat Zwitserland veel stroom opwekt met waterkracht en kernenergie.
  • Ook de dure Zwitserse frank speelt een rol, want die maakt de import van buitenlandse spullen relatief goedkoop, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.

ANALYSE – Zwitserland roept bij veel mensen een beeld op van fraaie Alpentoppen, koekoeksklokken en grote financiële industrie dankzij het bankgeheim. In de economische wereld trekt het land nu vooral de aandacht door de bizar lage inflatie.

Terwijl het CBS heeft becijferd dat de inflatie in Nederland afgelopen maand bijna de 10 procent aantikt, ligt dat percentage in Zwitserland op net iets meer dan 2 procent. Heeft de centrale bank in dat land een wondermiddel uitgevonden om de inflatie in toom te houden?

Ontwikkeling inflatie in Zwitserland


source: tradingeconomics.com

De opvallend lage inflatie heeft verschillende oorzaken. Het leven in het Alpenland is altijd al behoorlijk duur geweest. De kosten voor huishoudelijke uitgaven liggen ongeveer 60 procent boven het niveau van de eurozone. Uiteraard is de bevolking daar niet blij mee. De laatste jaren is de druk op de regering om in te grijpen snel toegenomen. Dat heeft geleid tot verschillende maatregelen.

Webwinkels mogen Zwitserse klanten bijvoorbeeld niet langer automatisch doorverwijzen naar hun Zwitserse website, waar de prijzen hoger liggen dan in omliggende landen. Daarnaast zijn ziektekostenverzekeraars onder druk gezet om de premies te verlagen. Een gevolg is dat Zwitsers begin dit jaar 0,5 procent minder kwijt waren aan gezondheidszorg.

Waterkracht en kernenergie beschermen Zwitserland tegen energiecrisis

Een andere oorzaak van de opvallend lage inflatie is de energiemix van het land. Waterkrachtcentrales leveren maar liefst 57 procent van de beschikbare stroom.

In Zwitserland staan vijf kerncentrales, die samen voor ongeveer een derde in de elektriciteitsbehoefte voorzien. Hierdoor wordt het land veel minder hard geraakt door stijgende olie- en aardgasprijzen dan andere landen.

Ten slotte draagt de Zwitserse frank ook bij aan de lage inflatie. De munt is op valutamarkten behoorlijk in trek door de toenemende economische onzekerheid. Een maand geleden was de frank zelfs heel even iets meer waard dan een euro. Maar zelfs na een recente terugval, staat de munt ruim 8 procent hoger dan een jaar eerder.

De dure frank maakt de import van goederen en diensten uit andere landen relatief goedkoop. Aan een product uit de eurozone van 100 euro waren de Zwitsers een jaar geleden bijvoorbeeld 110 frank kwijt. Nu zou datzelfde artikel minder dan 102 frank kosten. In tegenstelling tot wat je zou denken, ondermijnt de sterke frank nu niet de concurrentiepositie van Zwitserse bedrijven.

Door de lage inflatie stijgen de lonen veel minder snel dan in omliggende landen, zodat de kosten nauwelijks toenemen. Aan de andere kant kunnen Zwitserse bedrijven in afzetmarkten over de grens wel meegaan in prijsstijgingen die voortvloeien uit de hoge inflatie.

Ondanks de goede positie van Zwitserland, ligt een veel verdere opmars van de frank niet voor de hand. Zodra de munt boven de grens van 1 euro uitkomt, trapt de centrale bank namelijk keihard op de rem.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.