Robuuster, goedkoper en nog beter te repareren. Dat is in een notendop de Fairphone 3, het derde model van de duurzame telefoonmaker uit Amsterdam.

CEO Eva Gouwens onthulde de Fairphone 3 dinsdag tijdens een persevenement in Berlijn. Waarom daar? “Duitsland is onze grootste markt en veel belangrijke partners zijn daar gevestigd”, zei Gouwens voorafgaand tegen Business Insider.

Frankrijk komt op plek twee qua verkopen, met daarna Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Gouwens: “Wij zijn een Europees bedrijf. Daarom hebben we gekozen voor een internationale lancering.”

Fairphone brengt sinds 2013 ‘eerlijke’ telefoons op de markt. De smartphonemaker streeft ernaar mineralen te halen uit conflictvrije mijnen en wil de milieu-impact van de toestellen zo laag mogelijk houden.

De Fairphone 3 is gemaakt met conflictvrij tin en wolfraam, fairtrade goud en gerecycled koper en plastic. Het bedrijf probeert ook om kobalt, een belangrijk onderdeel voor batterijen in telefoons, op een eerlijke manier te verkrijgen.

Fairphone wil doorgroeien

Toch loopt het grote publiek nog niet warm voor de duurzame smartphone. Van de Fairphone 1 zijn 60.000 exemplaren verkocht en de Fairphone 2 ging 115.000 keer over de toonbank.

Daar moet Gouwens verandering in brengen. Zij nam eind vorig jaar het stokje over van oprichter Bas van Abel. Aan haar de taak om Fairphone verder op te schalen, iets dat ze eerder deed als 'first lady of chocolate' bij fairtrade-chocoladebedrijf Tony's Chocolonely.

Om door te groeien stelde Fairphone een raad van commissarissen aan en werd het managementteam versterkt met ervaren krachten. Ook werd er extra kapitaal opgehaald: 2,5 miljoen euro via crowdfunding, 7 miljoen euro van investeerders en 13 miljoen euro aan leningen van ABN Amro en de Dutch Good Growth Fund.

Fairphone is in prijs gezakt

Nu is het bedrijf klaar om met de Fairphone 3 te knallen. "We wilden een telefoon maken voor een breder publiek", zegt Gouwens, die verwacht 40.000 stuks te verkopen voor het eind van het jaar.

Hoe krijg je meer consumenten aan een duurzame telefoon? Door allereerst iets te doen aan de prijs. Waar de Fairphone 2 nog 530 euro kostte, heeft de opvolger een adviesprijs van 450 euro.

De Fairphone 3 is goedkoper, omdat het bedrijf dit keer heeft gekozen voor een middenklasse-processor van Qualcomm, de Snapdragon 632. Verder heeft het toestel 4 GB RAM-geheugen aan boord en 64 GB aan opslag, die overigens uit te breiden is via een sd-kaart.

Schermdiagonaal 5,7 inch
Resolutie Full HD
Processor Snapdragon 632
RAM 4 GB
Opslag 64 GB
Sd-kaartslot Ja, tot 256 GB
Camera 12 MP
Frontcamera 8 MP
Vingerafdrukscanner Ja (achterkant)
Besturingssysteem Android 9.0
Lengte 158,0 mm
Breedte 71,8 mm
Dikte 9,9 mm
Gewicht 187 gram
Accu 3000 mAh
Snelladen Quick Charge 3.0
Adviesprijs €450

Overigens krijg je 20 euro korting als je een oude telefoon inlevert bij de aankoop. Breng je een Fairphone 1 of 2 terug, dan gaat er zelfs 40 euro af van de prijs. "Minder dan 20 procent van de smartphones wereldwijd wordt gerecycled. Wij willen dat verhogen", aldus Gouwens.

Lessen van de Fairphone 2

Volgens de CEO heeft het bedrijf geleerd van de Fairphone 2, die een deels modulair ontwerp heeft. Het vervangen van onderdelen is daardoor een fluitje van een cent. Het toestel kreeg van reparatiesite iFixit zelfs de maximale score voor repareerbaarheid.

Het design was weliswaar innovatief, maar ook fragiel. "Het moest robuuster en stabieler", zegt Gouwens.

Ze noemt als voorbeeld het scherm dat bij de Fairphone 2 met twee schuifjes was bevestigd. Het display kon je zo eenvoudig loshalen. "Heel fijn om mee te showen in de kroeg, maar ook erg kwetsbaar", aldus Gouwens. Daarom heeft de fabrikant nu gekozen voor schroefjes.

Een nieuw scherm voor de Fairphone 3 kost 89,95 euro. Voor een vervangende cameramodule ben je 49,95 euro kwijt en een verse accu stop je voor 29,95 euro in het toestel.

Fairphone 3

De losse modules en softwareondersteuning van maar liefst vijf jaar moeten ervoor zorgen dat gebruikers langer met hun telefoon doen. Dat kan volgens onderzoek van Fairphone minstens 30 procent aan CO2-uitstoot besparen. De gemiddelde levensduur van een smartphone bedraagt nu zo'n 2,5 jaar, schat de Consumentenbond.

Eerlijke arbeidsomstandigheden

Fairphone wil niet alleen de herkomst van materialen transparanter maken, ook de arbeidsomstandigheden van werknemers moeten eerlijker. De Taiwanese fabrikant Arima krijgt een bonus die afhangt van hoe tevreden het personeel is en of het bedrijf meewerkt aan plannen om de veiligheid en gezondheid te verbeteren.

Ook gaat er per verkochte telefoon een bedrag naar de werknemers om het gat tussen het minimuminkomen en het leefbaar inkomen te overbruggen.

"We willen de markt voor duurzame, ethische telefoons creëren", zegt Gouwens. "Als wij kunnen laten zien dat we succesvol zijn, dan kunnen we de industrie aansporen om ook te veranderen."

Lees meer over duurzaam ondernemen: