Het gaat Fairphone goed in het vierde kwartaal. Een nieuwe CEO met een sterke trackrecord trad aan en er is extra kapitaal om te groeien.

De duurzame smartphonemaker Fairphone wist beleggers te interesseren om voor 7 miljoen euro in aandelen Fairphone te stappen. De onderneming kreeg er bovendien 13 miljoen aan leningen bij van ABN Amro en de Dutch Good Growth Fund (DGGF).

Wat Tony’s Chocolonely wil zijn voor de chocoladeindustrie, wil Fairphone zijn in de markt voor mobiele telefoontjes. Het doel van Fairphone is een eerlijk product te leveren, zonder uitbuiting van producenten. Het doet dat onder meer door grondstoffen te recyclen. Het is dan ook niet toevallig dat de kersverse CEO Eva Gouwens van Tony’s Chocolonely komt.

Wat wil Fairphone met de nieuwe middelen?

Fairphone is van plan het extra geld te gebruiken om verder te groeien in de productie. In augustus zei de vorige CEO, Bas van Abel, tegen Business Insider dat het bedrijf zich de afgelopen jaren nog niet veel heeft gericht op verkoop en commercie. “We hadden simpelweg niet genoeg producten om veel telefoons te verkopen. Maar we merken dat er veel interesse voor is, dus nu willen we opschalen.”

Hij verwacht dat Fairphone hard kan groeien zodra de telefoonmaker meer kan produceren en dus ook meer kan verkopen. Daarvoor was extra geld nodig. “De productie vergroten kan met de extra middelen.” De onderneming wil daarnaast ook de research & development-activiteiten versterken.

Nieuwe CEO boekte fundingsucces

Van Abel zelf wilde echter Fairphone niet die nieuwe fase in leiden. Hij vond het tijd voor nieuw management. In oktober vertelde hij Business Insider dat hij zich meer wilde gaan richten op “yogaën en thee drinken”. Hij heeft zes jaar lang leidinggegeven aan Fairphone, en dat viel hem zwaar.

Aan Gouwens daarom de taak om van Fairphone een scale-up te maken, in plaats van een startup. Bij Tony’s Chocolonely lukte haar dat al aardig. Onder haar leiding groeide de omzet van het chocoladebedrijf met gemiddeld 50 procent per jaar. Het leverde haar de eretitel ‘First Lady of Chocolate’ op. Gouwens mag nu die groeitruc herhalen bij Fairphone.

Lees ook op Business Insider

Lees meer over Fairphone: