• Facebook is bezig met het ontwikkelen van een tool die nieuwsartikelen voor je samenvat en voorleest, schrijft BuzzFeed.
  • De door kunstmatige intelligentie  aangestuurde tool heet ‘TLDR’ (Too Long Didn’t Read) en zal na het samenvatten van een artikel de bulletpoints ook hardop kunnen voorlezen.
  • Het zou voor Facebook-gebruikers ook mogelijk moeten worden om de tool vragen te stellen en een antwoord te krijgen.

Facebook is bezig met het ontwikkelen van een tool die nieuwsartikelen automatisch leest en samenvat voor gebruikers, zo meldt BuzzFeed.

Volgens het bericht is de nieuwe functie tijdens een eindejaarsbijeenkomst van Facebook aangekondigd. Technisch directeur Mike Schroepfer zou de nieuwe tool, genaamd ‘TLDR’ (Too Long Didn’t Read, een veelgebruikte online afkorting), hebben gepresenteerd.

De door kunstmatige intelligentie aangestuurde tool zal automatisch bulletpoint-samenvattingen van nieuwsartikelen maken. Schroepfer zei ook dat het de beknopte versies aan gebruikers voor kan lezen.

Volgens Ryan Mac van BuzzFeed, die op Twitter live verslag uitbracht van Facebooks eindejaarsbijeenkomst, wordt TLDR zo ontwikkeld dat het op vragen over nieuwsartikelen antwoord kan geven. "Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen 'Hey Facebook, hoeveel mensen zal dit vaccin helpen' en dan zou het met een antwoord moeten komen", legde Mac uit.

Tijdens dezelfde bijeenkomst werden er door de board van het sociale medium nog futuristischere ideeën geopperd, zoals een neurale sensor waarmee je met je gedachten je telefoon kunt aansturen, een universele vertaaltool en een sociaal netwerk dat gebruikmaakt van virtual reality.

Een beladen relatie met de nieuwsindustrie

Of Facebook de nieuwe voorleesdienst straks wereldwijd gaat aanbieden, is nog maar de vraag. De socialemediagigant ligt al een tijdje in de clinch met de Australische overheid, die wil dat Facebook, en ook Google, nieuwsmedia betaalt voor de berichten en artikelen die op het sociale medium gedeeld worden.

Eerder deze maand kondigde Facebook al aan mediabedrijven in het Verenigd Koninkrijk te betalen voor het overnemen van hun nieuwsberichten. Deze artikelen zullen verschijnen in het nieuwe tabblad in de nieuwsfeed genaamd 'Facebook News'.

LEES OOK: Justitie in VS zint op opsplitsing Facebook met gedwongen verkoop Instagram en Whatsapp