De Amerikaanse kartelwaakhond FTC wil dat Facebook, het grootste socialmediaplatform te wereld, wordt opgesplitst.

De FTC wil dat Facebook onder meer WhatsApp en Instagram verkoopt.

De aanklacht volgt op onderzoek naar de dominante marktpositie van Facebook.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) heeft socialemediabedrijf Facebook aangeklaagd wegens misbruik van zijn machtspositie.

De handelscommissie, die samen optrok met Justitie in 46 staten, het District of Columbia en Guam, beschuldigt Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen.

Volgens de aanklacht misbruikte Facebook zijn marktmacht stelselmatig.

Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie.

De FTC en de 48 openbaar aanklagers - alleen Justitie in de staten Alabama, Georgia, South Carolina en South Dakota deed niet mee - willen dat Facebook gestraft wordt en het machtsmisbruik goedmaakt.

Dit zou kunnen door onderdelen af te stoten, waaronder WhatsApp en Instagram. Ook zou Facebook de voorwaarden voor softwareontwikkelaars moeten aanpassen en voortaan van tevoren goedkeuring moeten vragen als het een bedrijf wil overnemen.

Facebook wist dat er een onderzoek liep en is al enige tijd bezig om de chatapps Messenger, WhatsApp en de chatfunctie van Instagram onderling aan elkaar te koppelen. Het bedrijf beweert daardoor al enige tijd dat opsplitsen niet mogelijk is.

Het aandeel Facebook kreeg een tik op de beurs na bekendmaking van de aanklacht. Het aandeel werd tot ruim 4 procent minder waard.

Het bedrijf zegt nu in een reactie de aanklacht te bestuderen, maar wijst erop dat de FTC in het verleden geen bezwaar had tegen de overnames die Facebook deed.

Volgens het socialemediaconcern wil de overheid dat nu "overdoen zonder rekening te houden met het precedent dat dit zou scheppen voor het bedrijfsleven en de mensen die onze producten dagelijks gebruiken."

Facebook: dominant sociaal netwerk

Facebook heeft sinds de overname van Whatsapp en Instagram een dominante positie in de wereld als sociaal netwerk. In 2012 kocht het bedrijf van Mark Zuckerberg Instagram voor 1 miljard dollar en twee jaar later telde Facebook liefst 19 miljard dollar neer voor Whatsapp.

Het platform Facebook is met 2,7 miljard actieve gebruikers het grootste ter wereld. Nummer twee is YouTube, dat eigendom is van het moederbedrijf van Google, Alphabet.

In de mondiale top 6 zitten naast Facebook zelf ook Whatsapp (nummer drie met 2 miljard actieve gebruikers), Facebook Messenger (nummer 4 met 1,3 miljard gebruikers) en Instagram (nummer 6 met 1,16 miljard gebruikers).

Bij elkaar zijn dus 4 van de zes grootste sociale fora ter wereld in handen van Facebook.

LEES OOK: Voor beleggers hoeft het geen ramp te zijn als grote Amerikaanse techbedrijven worden opgesplitst – dit is de reden