Facebooks plan om een nieuwe digitale munt te lanceren lijkt op sterven na dood. Niet hebben partners als Visa, Mastercard en eBay zich teruggetrokken uit het project, ook overheden en toezichthouders keren zich tegen de libra.

De Europese Unie is bijvoorbeeld bang dat Facebooks cryptomunt marktverstorend kan werken en is een officieel onderzoek begonnen. De Amerikaanse Federal Reserve waarschuwde op zijn beurt dat de libra de financiële stabiliteit kan ondermijnen.

Ook zijn er zorgen over de mogelijkheden tot witwassen en financieren van misdaad met de cryptomunt. Tot slot heeft Facebook ook geen al te beste reputatie op gebied van privacy.

Ondanks alle tegenslag geeft Facebook niet op. Op 14 oktober kwamen de resterende 21 leden van de Libra Association, de organisatie die de nieuwe cryptomunt moet ontwikkelen, bijeen in Genève om een dagelijks bestuur te kiezen.

Daar was ook David Marcus, hoofd van Facebooks Calibra-team dat het libra-project leidt. Volgens Marcus maakt het niet uit of je Facebook vertrouwt of niet. De ontwikkelingen van de digitale munt en alle cruciale beslissingen liggen bij de Libra Association, en daar is Facebook slechts lid van. De technologie is bovendien open source, zodat iedereen er gebruik van kan maken.

Facebook over cryptomunt libra: je hoeft ons niet te vertrouwen

"We willen dit netwerk zo ontwerpen dat het niet uitmaakt of je vertrouwen hebt in Facebook of niet", zei Marcus tegen een groep aanwezige journalisten. "Het lost reële problemen op van echte mensen. Als je Facebook niet vertrouwt, kun je kiezen uit honderden andere wallets. En wij hebben geen controle over het netwerk."

Of dat genoeg is om overheden te overtuigen, is nog maar de vraag. Maxine Waters, voorzitter van de financiële commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, riep Facebook in juli zelfs op om te stoppen met de ontwikkeling van de cryptomunt. Ze wil dat toezichthouders eerst onderzoek doen en groen licht geven.

Marcus moest in juli voor de commissie verschijnen. Hij werd aan de tand gevoeld over de regulering rond libra en of Facebook niet te veel macht krijgt door de munt uit te rollen binnen het sociale netwerk.

Dat zijn zorgen waar Marcus zich terdege van bewust is. Tegenover de journalisten benadrukte hij maandag opnieuw dat de technologie open source en gratis is, en dat het beheer van het netwerk bij de Libra Association ligt, niet Facebook. Dat geeft volgens hem aan dat Facebook luistert naar de kritiek en snapt dat een sociaal netwerk met 2,4 miljard leden geen centrale rol moet spelen in het financiële verkeer.

Het plan is nog steeds om de libra in 2020 te lanceren, aldus Marcus. Maar dat is afhankelijk van de wettelijke kaders die overheden afspreken. Hij wil eerst alle zorgen wegnemen die leven bij politici en toezichthouders. "Dat duurt zolang het duurt, maar ik hoop dat 2020 nog steeds tot de mogelijkheden behoort."

Lees meer: