• Door de nieuwe coronagolf was het ziekteverzuim eind 2021 uitzonderlijk hoog.
  • Arbo-instanties verwachten deze maand een nieuwe stijging.
  • Vooral in de gezondheidszorg, de industrie, het onderwijs en de bouw vielen veel mensen uit.
  • Lees ook: Loslaten thuiswerkadvies leidde tot fors meer ziekteverzuim.

Het ziekteverzuim in Nederland was door de nieuwe coronagolf in de laatste twee maanden van 2021 “uitzonderlijk hoog.” In december was het verzuim volgens de cijfers wel iets lager dan de maand ervoor; 4,9 procent ten opzichte van 5,1 procent in november.

De daling in december komt waarschijnlijk doordat er door de lockdown en kerstvakantie toch al meer mensen thuis zaten. Dat die twee factoren de cijfers zouden beïnvloeden was eigenlijk al verwacht, zegt Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare.

Vooral in de gezondheidszorg, de industrie, het onderwijs en de bouw vielen volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare relatief veel mensen tijdelijk uit. Ruim een derde van de ziekmeldingen bij bedrijven was over de gehele linie vanwege corona.

Supermarkten bezorgd over gevolgen van uitval

Ook verzekeraar Interpolis, onderdeel van Achmea, merkt dat het verzuim de laatste maanden sterk is opgelopen. In december kreeg de firma zelfs meer dan 3500 ziekmeldingen doorgegeven van werkgevers die klant zijn bij de verzekeraar. Dit aantal kan nog oplopen omdat meldingen voor december nog steeds doorgegeven kunnen worden.

Het aantal is nu al meer dan de helft groter dan het gemiddelde aantal meldingen in december in de afgelopen drie jaar. De gemiddelde duur van het verzuim bedroeg dik 28 dagen. Dat is ook beduidend langer dan voorheen.

Eerder deze week lieten diverse grote Nederlandse bedrijven, bijvoorbeeld KPN en ING, al weten dat er meer coronabesmettingen waren onder hun personeel. Maar het hogere verzuim leidde er vooralsnog niet tot ernstige problemen. Supermarkten sloegen wel al alarm, vanwege de strenge quarantaineregels. Zij krijgen steeds grotere roosterproblemen door de uitval van personeel dat in quarantaine moet.

Verzuim bij kantoorwerk is relatief laag

Nu de vakantie en lockdown voorbij zijn, denkt Penders dat het verzuim weer gaat stijgen. "Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. En ondanks dat we door de omikronvariant minder ziek worden, vallen werkenden toch een paar dagen uit."

Dat het verzuim vooral in enkele specifieke sectoren speelt is volgens Penders geen toeval. "Dit zijn sectoren waar werknemers volgens een dienstrooster en vrijwel altijd op locatie werken", geeft de deskundige aan. Daar heeft een coronabesmetting bij een collega dus meer impact.

Bij financiële instellingen en in de zakelijke dienstverlening, waar het veelal om kantoorwerk gaat, pakte het verzuim volgens de arbodiensten het laagste uit.

Lees ook: beperkt winkelen, maar horeca en culturele sector blijven gesloten tot 25 januari