Het hoger onderwijs gaat vanaf maandag weer open. Winkels mogen vanaf zaterdag weer open tot 17 uur.

Er moet wel 1,5 meter afstand worden gehouden, er geldt een bezoekersnorm en er gelden een mondkapjesplicht en hygiënemaatregelen.

Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag bekend bij een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen, samen minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers.

Kappers, nagelstudio’s, sekswerkers en mensen met andere contactberoepen mogen ook hun werk weer hervatten tot vijf uur ’s middags.

Het kabinet bekijkt op 25 januari opnieuw of de coronamaatregelen verder kunnen worden versoepeld. "En dan kijken we eerst naar de horeca, musea, bioscopen en theaters", aldus Rutte. Deze sectoren blijven vooralsnog gesloten.

Ook buiten en op de werkvloer wordt mensen geadviseerd een mondkapje te dragen, als er geen 1,5 meter afstand gehouden kan worden, aldus zorgminister Ernst Kuipers op de persconferentie. Stoffen en zelfgemaakte mondkapjes worden afgeraden: de medische variant krijgt de voorkeur.

Voor het overige gelden de volgende maatregelen:

  • Houd overal 1,5 meter afstand.
  • Blijf bij klachten thuis en gebruik een zelftest. Laat je bij een positieve uitslag bij de GGD testen.
  • Ontvang thuis niet meer dan 4 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga per dag bij maximaal 1 huishouden op bezoek.
  • Buiten is het advies om met niet meer dan 4 personen ouder dan 13 jaar samen te zijn.
  • Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.
  • Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.
  • Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.

Met het versoepelde maatregelenpakket dat het kabinet vrijdag aankondigt, kan het dagelijks aantal besmettingen mogelijk oplopen tot 75.000 of 80.000 per dag. "Dat zijn enorme aantallen", erkent premier Mark Rutte tijdens een persconferentie over corona. Vrijdag werden ruim 35.000 besmettingen gemeld.

Als ook de horeca- en de cultuursectoren nog opengaan, zou het aantal te ver oplopen, aldus de premier. Over tien dagen kijkt het kabinet of ook daar versoepelingen mogelijk zijn.

Ook als de regels die nog wel blijven staan niet goed worden opgevolgd, zal het aantal besmettingen "ongetwijfeld zo omhoog gaan dat we zaken terug moeten draaien", zei zorgminister Ernst Kuipers.

Met het pakket neemt het kabinet dus ook een risico. Wat kan gebeuren is dat "dusdanig veel mensen uitvallen" door een coronabesmetting dat "ontwrichting van relevante onderdelen van de maatschappij" dreigt, aldus Kuipers. Dat geldt zelfs met de versoepelde quarantaineregels die Kuipers vrijdagavond aankondigde.

LEES OOK: Ruim 3 op de 5 Nederlanders is voor invoering 2G-beleid, blijkt uit peiling