We staan straks opnieuw voor lege schappen in de supermarkt door Covid-19. Niet omdat iedereen weer massaal wc-papier aan het hamsteren is, maar omdat supermarkten grote roosterproblemen hebben door hoge uitval van personeel dat in quarantaine moet.

Brancheorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) roept de regering daarom op om de quarantaineregels nog verder te versoepelen. Volgens CBL-directeur Marc Jansen komen filiaalmanagers van supermarkten steeds vaker in een situatie terecht waar ze hele afdelingen, zoals die voor brood of groente en fruit, moeten sluiten doordat te veel personeel is uitgevallen.

“Voor specifieke afdelingen heb je specifieke kennis nodig. Je kunt niet zomaar iemand van de bakkerijafdeling vervangen door iemand van een andere afdeling”, zegt hij. “We gaan echt zien dat schappen leeg beginnen te raken.”

De regering versoepelde vorige week al de quarantaineregels. Mensen die minimaal een week geleden hun boosterprik hebben gehad en geen coronaklachten hebben, hoeven voortaan niet in isolatie na contact met iemand die met corona is besmet. Maar volgens het CBL levert dit alsnog problemen op voor de vele jongeren die in supermarkten werken.

Brancheclub wil verdere versoepeling quarantaineregels

Jongeren onder de 18 jaar kunnen nog geen boosterprik halen. De branche wil daarom dat supermarktmedewerkers en andere mensen met een cruciaal beroep vrijgesteld worden van quarantaine na contact met een besmet persoon, mits ze klachtenvrij zijn. Dat moet dan dus ook gelden voor werknemers zonder vaccinatie of booster, benadrukt Jansen.

Niet alleen in de supermarkten zelf, maar ook in de bevoorrading en de distributiecentra wordt de situatie volgens het CBL nijpend. Jansen erkent dat voor bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs, die per definitie ouder dan 18 jaar zijn, ook andere oplossingen zijn. Hij roept medewerkers dan ook op zich vooral te laten vaccineren tegen corona en een boosterprik te halen.

Het ministerie van Volksgezondheid kan nog niet inhoudelijk reageren op het voorstel van de supermarkten. Een woordvoerder verwijst naar de wijzigingen die minister Ernst Kuipers vrijdag al had aangekondigd op de coronapersconferentie, maar kan niet aangeven of de quarantaineregels nog verder kunnen worden versoepeld.

LEES OOK: Supermarkten zeggen dat A-merken willen verdienen aan inflatie: ‘Ze doen er een schepje bovenop’