De oudedagsvoorziening kent in Nederland traditioneel drie elementen: de AOW-uitkering van de staat, pensioen dat via een werkgever wordt opgebouwd en individuele regelingen voor pensioen, zoals lijfrentes of banksparen.

De AOW-uitkering geldt als de basis en bedraagt momenteel 1.301 euro bruto per maand voor alleenstaanden en 890 euro bruto per maand per persoon voor gehuwden of samenwonenden.

De AOW geldt als de hoeksteen van het pensioen, waarbij het wel zo is dat door de verhoging van de AOW-leeftijd het moment waarop je recht hebt op de AOW opschuift.

In de periode tot 2024 stijgt de AOW-leeftijd naar 67 jaar en dat blijft vervolgens zo tot en met 2027. Maar in principe verschuift de AOW-leeftijd vervolgens steeds op, waarbij de pensioenleeftijd met 8 maanden omhoog gaat per jaar dat we langer leven.

AOW: werkenden betalen uitkering van gepensioneerden

De verhoging van de AOW-leeftijd is een manier om de financiering van deze publieke oudedagsvoorziening betaalbaar te houden. Want de AOW is een regeling waarbij in principe werkenden betalen voor de uitkeringen van gepensioneerden.

Door de vergrijzing zijn er de komende decennia verhoudingsgewijs steeds minder werkenden per gepensioneerde om de kosten van de AOW te dragen. Volgens een studie van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit 2019 neemt het aantal werkenden per gepensioneerde de komende decennia af tot minder dan 3 werkenden per gepensioneerde.

Volgens financieel planner Oskar Barendse, werkzaam bij de online bank Knab, gaat dit nog grote gevolgen krijgen. "Het is voor werkenden op een gegeven moment niet meer op te brengen om de volledige AOW-uitkering van een gepensioneerde op te brengen", zegt Barendse in een deze maand verschenen aflevering van de Spaarpodcast. Hij denkt dat het onvermijdelijk is dat de AOW-uitkering de komende decennia wordt versoberd.

Volgens Barendse moeten huidige werknemers en zelfstandige ondernemers hierop eigenlijk nu al anticiperen, om een realistisch beeld te krijgen van wat ze aan pensioen zullen ontvangen. "Je kunt beter niet rekenen met de huidige AOW-bedragen. Je zult ergens een potje moeten hebben waar je van kunt leven."

Luister hier naar de volledige aflevering van de Spaarpodcast over de AOW en alternatieve manieren van pensioen opbouwen.

Lees meer over pensioen: