Europese medewerkers van Amazon zijn van plan op Black Friday luidkeels hun onvrede te uiten over hun werkomstandigheden en protesteren in een gecoördineerde actie in meerdere landen.

De Britse vakbond GMB organiseert voor vrijdag met honderden medewerkers acties bij vijf distributiecentra, terwijl medewerkers in Spanje en Italië een 24-uursstaking hebben aangekondigd.In Groot-Brittannië gaan Amazon-medewerkers die geen dienst hebben samen met actievoerders van de vakbond demonstreren bij bevoorradingscentra van Amazon door met vlaggen te zwaaien en folders uit te delen, zegt een woordvoerder van GMB tegen Business Insider.

Het grootste protest staat gepland in Rugeley bij Birmingham, waar zo’n 100 mensen zullen gaan actievoeren. Na een demonstratie bij het distributiecentrum gaan ze in een protestmars naar de Lea Hall Miners’ Club waar de schaduwminister van arbeid & pensioen Jack Dromey zal spreken.

Volgens de woordvoerder van GMB zijn de demonstranten er niet op uit de Black Friday-verkopen in gevaar te brengen, maar willen ze aandacht voor hun problemen. “Alles wat we willen, is Amazon aan tafel krijgen”, zegt hij.

Algemeen voorzitter Tim Roache van de GMB stelt in een verklaring dat de arbeidsomstandigheden bij Amazon “ronduit onmenselijk” zijn. “Ze breken botten, worden bewusteloos geslagen en worden weggehaald met ambulances.”

Met een beroep op de Britse variant van de Wet Openbaarheid Bestuur ontdekte de GMB in juni dat er in de afgelopen drie jaar maar liefst 600 keer een ambulance is opgeroepen bij de veertien distributiecentra van Amazon in Groot-Brittannië.

Jeff Bezos Amazon protest

Een protest tegen Amazon in Duitsland eerder dit jaar. Foto: Sean Gallup/Getty

Bij Rugeley is er in de afgelopen drie jaar 115 keer een ambulance opgeroepen vanwege elektrische schokken, bloedingen, pijn aan de borst en grote trauma's. In drie gevallen was er sprake van zwangere vrouwen.

"Bij een in grootte vergelijkbaar distributiecentrum van een supermarkt een paar kilometer verderop waren er in dezelfde periode slechts acht keer een ambulance gebeld", ontdekte de GMB.

'It is an awful place to work'

Voorafgaand aan het protest op Black Friday heeft de GMB verklaringen verzameld van werknemers van de distributiecentra.

"Ik ben zwanger en ze dwongen me tien uur te staan zonder stoel", vertelt een vrouw. "Ze eisen dat ik keihard blijf doorwerken, ook al weten ze dat ik zwanger ben. Ik voel me depressief als ik aan het werk ben."

Toen Business Insider bij Amazon om commentaar vroeg over deze verklaring zei een woordvoerder van het bedrijf "niet te kunnen reageren op dit specifieke geval omdat we er geen informatie over hebben", maar dat zwangerschapsverlof bij Amazon vanaf vier weken voor de geboorte van het kind kan worden opgenomen en dat er in totaal zestien weken volledig worden doorbetaald.

Een andere medewerker zegt: "Het is een verschrikkelijke plek om te werken. Je mag je nergens over uiten of je mening geven. Het voelt alsof je een gevangen dier bent, zonder hulp en respect te krijgen."

De arbeidsomstandigheden bij Amazon hebben al eerder onder vuur gelegen. Zo voerde de Amerikaanse senator Bernie Sanders campagne om CEO Jeff Bezos het minimumloon bij Amazon te laten verhogen en zei hij een onderzoek in te stellen naar wat hij "onveilige werkomstandigheden" noemde.

Amazon verhoogde het minimumloon in oktober naar 15 dollar per uur, maar ontkent ten stelligste alle horrorverhalen uit de distributiecentra.

In antwoord op de aangekondigde protesten gaf Amazon het volgende statement af aan Business Insider:

"Al onze werkplekken zijn veilig en berichten die het tegendeel beweren zijn simpelweg niet waar. Volgens het Britse Health and Safety Executive zijn er bij Amazon gemiddeld 40 procent minder verwondingen dan bij andere transport- of distributiebedrijven in Groot-Brittannië. We moedigen iedereen aan onze salarissen, arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden te vergelijken met anderen en zelf te komen kijken bij de openbare rondleidingen die we elke dag aanbieden in onze centra verspreid over het land."