De euro is deze week gezakt naar het laagste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar sinds 2017. Dit gebeurde nadat Rusland de gastransporten naar delen van Europa had opgeschort. Dit onderstreept de bezorgdheid over de energiecrisis die de Europese economie hard kan raken.

De euro noteerde donderdag op 1,05 dollar per euro, het laagste niveau sinds april 2017. De euro verloor dit jaar ongeveer 7 procent van zijn waarde tegenover de dollar.

Een grafiek van april 2022 toont de euro op zijn laagste koers ten opzichte van de dollar in vijf jaar.
Een grafiek van april 2022 toont de euro op zijn laagste koers ten opzichte van de dollar in vijf jaar.
Markets Insider

De Europese munt gleed deze week verder weg, toen de Europese gasprijzen met bijna 30 procent stegen. Dit gebeurde in reactie op de stopzetting van de levering van aardgas door het Russische staatsbedrijf Gazprom aan Polen en Bulgarije.

De Russische president Vladimir Poetin eiste afgelopen maand dat "onvriendelijke landen" aardgas uit Rusland zouden afrekenen in roebels, hoewel lopende contracten over het algemeen betaling in dollars of euro's vereisen.

Europa betrekt ongeveer 40 procent van zijn gasleveringen uit Rusland. Daardoor is de regio op energiegebied sterk afhankelijk van Moskou.

Rusland zet energie in als politiek wapen en dat raakt de euro

"Het lijkt erop dat Rusland energie als politiek wapen inzet, mogelijk omdat steeds meer NAVO-leden zijn begonnen met de levering van zware wapens aan Oekraïne", schreef analist Jeffrey Halley van valutabedrijf Oanda deze week in een rapport. "Als dit slechts het begin is van verdere escalatie op energiegebied door Rusland, gaat de Europese Unie uitdagende tijden tegemoet."

Volgens Halley is een verdere daling van de euro richting pariteit met de dollar niet uitgesloten.

Europa heeft te maken met sterk stijgende energieprijzen vanwege van de oorlog die Rusland eind februari in Oekraïne is begonnen. "Sterke stijgingen van grondstoffenprijzen en de daarmee gepaard gaande verstoringen van de aanbodzijde van de economie, zullen de inflatie verder aanwakkeren en de koopkracht van huishoudens en winstgevendheid van bedrijven raken", waarschuwde het Internationaal Monetair Fonds afgelopen week.

De internationale financiële organisatie verlaagde haar groeiprognose voor de eurozone voor 2022 van 3,9 procent tot 2,8 procent. Het IMF gaf ook aan dat het conflict met Rusland "ernstige economische gevolgen voor Europa zal hebben. Dat komt voornamelijk doordat het conflict startte toen het herstel van de pandemie nog onvolledig was."

LEES OOK: Het Britse pond blijft sterk tegenover de euro, vooral door het slappe rentebeleid van de ECB