Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
  • De Britse economie kan in het tweede kwartaal van dit jaar in een recessie belanden.
  • Toch blijft het Britse pond een sterke indruk maken tegenover de euro.
  • Het grote contrast tussen het rentebeleid van de ECB en de Bank of England speelt hierbij een belangrijke rol, signaleert valuta-expert Joost Derks van iBanFirst.
  • Lees ook: Dit moet je weten over het opmerkelijke herstel van de Russische roebel

ANALYSE – Als het Verenigd Koninkrijk in de loop van het jaar een recessie doormaakt, is dat het gevolg van een gebeurtenis die meer dan 70 jaar geleden plaatsvond. Op 6 februari 1952 overleed koning George VI. Hij werd opgevolgd door zijn dochter Elizabeth, die dus enkele maanden geleden maar liefst 70 jaar op de troon zat. Dat vraagt om een feestje. Begin juni zijn de Britten een extra dag vrij.

Hierdoor heeft het tweede kwartaal een werkdag minder dan dezelfde periode van vorig jaar. En dat kan nou net het verschil maken tussen een minieme economische groei, of een heel kleine krimp.

Net als het Europese vasteland voelt de Britse economie steeds meer de pijn van hogere energieprijzen en een sterk stijgende inflatie.

Koopkracht onder druk in VK door hoge inflatie

De stijgende prijzen voor energie en andere goederen en diensten, zorgen ervoor dat de koopkracht van Britse huishoudens met bijna 2 procent wordt uitgehold. Dat is het hoogste niveau sinds er begin jaren ’50 een begin werd gemaakt met het bijhouden van dit soort gegevens. En ter vergelijking: in de nasleep van de financiële crisis van 2008 en 2009 nam de koopkracht met 1,5 procent af.

Het goede nieuws is dat dit slechts een tijdelijk fenomeen is. Tenzij de energieprijzen de komende twaalf maanden opnieuw door het dak vliegen, neemt de inflatie geleidelijk af. Bovendien krijgen Britse consumenten wat meer financiële ruimte, dankzij de krappe arbeidsmarkt die zich vertaalt in hogere lonen.

Britse recessie van korte duur

Als er al een recessie komt, doet die waarschijnlijk minder pijn dan de economische teruggang van 2009. De meeste recessies zijn namelijk niet veel meer dan een korte periode waarin de economie even een hobbel overgaat. Maar al te vaak heeft die hobbel bovendien een onnozele oorzaak. Eind 2018 kwam de Duitse economie bijvoorbeeld in zwaar weer terecht doordat er te weinig regen was gevallen in de Alpen.

Hierdoor stond het water in de Rijn zo laag dat in sommige delen van de rivier geen scheepvaartverkeer mogelijk was. Omdat complete fabrieken niet langer bevoorraad konden worden, nam de productiviteit tijdelijk af. De recessie waar Groot-Brittannië mogelijk op afstevent, valt in dezelfde categorie: een combinatie van puur toeval en domme pech.

Britse pond profiteert van rentebeleid centrale bank

Aan het koersverloop van het pond is niets te merkten van een naderende recessie. De Britse munt heeft de afgelopen dagen weliswaar een stapje terug gedaan, maar ten opzichte van de euro staat het pond ruim 5 procent hoger dan een jaar eerder.

Ondanks alle koersschommelingen (exporteurs: vergeet niet je valutarisico af te dekken) hikt de munt aan tegen het hoogste niveau in meer dan vijf jaar. Daar hoeft voorlopig geen verandering in te komen. De valutawereld let namelijk heel sterk op de rentemarkt.

De Bank of England heeft de voet stevig op het gaspedaal met drie rentestappen sinds de afgelopen herfst. Ondertussen durft de Europese Centrale Bank de versnellingspook nauwelijks aan te raken. Zolang dat renteverschil eerder groter dan kleiner wordt, kan zelfs het jubileum van Koningin Elizabeth geen roet in het eten gooien voor het pond.

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld.