• De stijging van gasprijzen in Europa “verplettert” de euro. Daardoor zal de Europese munt dit jaar wellicht niet opveren tegenover de dollar, aldus een analist van zakenbank Société Générale.
  • 1 euro is sinds afgelopen week net iets minder waard dan een dollar.
  • “Ik zie geen significante opleving voor de euro totdat we door de gascrisis heen zijn”, zegt valutastrateeg Kit Juckes van Société Générale.
  • Lees ook: Euro evenveel waard als de dollar: zwakke euro is extra factor die inflatie aanjaagt

Het is onwaarschijnlijk dat de euro op korte termijn herstelt van de recente dieptepunten ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De gascrisis die de Europese Unie teistert, moet eerst worden opgelost, denkt valutastrateeg Kit Juckes van de Franse zakenbank Société Générale.

Een euro werd afgelopen week net iets minder waard dan een dollar en noteert maandag rond de 0,994 dollar per euro. Dit jaar is de euro met ruim 12 procent gedaald ten opzichte van de dollar. De Europese munt staat hiermee op het laagste punt in 20 jaar.

Internationale energieprijzen van olie en gas worden veelal in dollars afgerekend. De hogere dollarprijzen betekenen ook dat de vraag naar dollars toeneemt en dat zet de euro onder druk, zeker voor een grote importeur van gas en olie als de Europese Unie, legt Juckes uit tegenover Insider.

“Zolang de energiecrisis aanhoudt, zal de euro niet stijgen”, zegt hij. “Ik zie geen significante opleving voor welke Europese valuta dan ook, totdat we door de gascrisis heen zijn.”

De aardgasprijzen gingen dit jaar voor de Europese Unie fors omhoog. Rusland heeft de gasstromen naar Europa flink afgeknepen, nadat Moskou sancties kreeg opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne.

De stijgende aardgasprijzen hebben ook Europese elektriciteitsprijzen tot recordhoogte opgedreven, mede omdat aardgas deels wordt gebruikt als energiebron voor elektriciteitscentrales.

De verwachting onder veel economen is dat de energiecrisis de Europese economie in een recessie zal duwen. En dat maakt het voor internationale beleggers ook minder interessant om te investeren in Europese bedrijven, wat de vraag naar de euro verder kan dempen.

"Onze huidige prognoses gaan uit van een dieptepunt euro in het derde kwartaal van dit jaar tussen de 0,95 dollar en 1 dollar per euro. Het wordt daarbij lastig om een opleving van de euro te zien voor het einde van het jaar", aldus Juckes. 

De valutastrateeg wijst ter vergelijking ook op een eerdere periode van hoge energieprijzen. Toen de olieprijzen in de aanloop naar de wereldwijde financiële crisis van 2008 stegen, hadden zowel de Europese als de Amerikaanse handel te lijden, aldus Juckes. Deze keer is het relatieve effect echter totaal verschillend, waarbij de eurozone voor een veel grotere uitdaging staat dan de VS.

Het verschil in de exportpositie van Duitsland en de Verenigde Staten is zelfs zo dramatisch "dat dit momenteel belangrijker is voor de vooruitzichten van de euro, dan wat de Federal Reserve of de Europese Centrale Bank doen", zegt Juckes. 

Wat betreft het rentebeleid kijken valutahandelaren naar het relatieve verschil tussen de rentes in respectievelijk de eurozone en de VS. Vrijdag gaf de baas van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell aan, dat de Federal Reserve voorlopig prioriteit geeft aan het bestrijden van de inflatie met de verhoging van de beleidsrente. De Europese Centrale Bank is op dit punt veel voorzichtiger.

Als de rente in de VS relatief sneller omhoog gaat dan in Europa, wordt het voor beleggers aantrekkelijker om vermogen in dollars aan te houden. Dat is positief voor de waarde van de dollar en negatief voor de euro.

Twee grafieken over de Amerikaanse en Duitse handel.
Twee grafieken over de Amerikaanse en Duitse handel.
SG Cross Asset Research/Forex

LEES OOK: Is een dollar straks meer waard dan een euro? Dat heeft Poetin in de hand, zeggen experts