Het beteugelen van de torenhoge inflatie zal Amerikaanse bedrijven en gezinnen pijn doen. Maar als het niet lukt om de prijsstijgingen in te dammen zijn de gevolgen nog veel schadelijker.

Die boodschap verkondigde Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve, vrijdag in een belangrijke toespraak op een bijeenkomst van centrale bankiers.

Powell gaf zijn toespraak tijdens de jaarlijkse bijeenkomst voor centrale bankiers in Jackson Hole. Daarin zei hij dat de Fed krachtig zal optreden om de inflatie te beteugelen. De laatste tijd heeft de Amerikaanse centrale bank meermaals de rente verhoogd. Dat gebeurde de laatste twee keer met reuzensprongen van 0,75 procentpunt.

Volgens Powell zal de economie langere tijd last houden van de ingrepen. Ook op de arbeidsmarkt zal de agressieve benadering van de Federal Reserve voelbaar zijn. Deze gevolgen noemde Powell “ongelukkige kosten” bij het terugdringen van de inflatie die tot boven de 9 procent is opgelopen.

"Het herstellen van de prijsstabiliteit zal enige tijd in beslag nemen en vereist een krachtig gebruik van onze instrumenten om vraag en aanbod beter in balans te brengen," vertelde hij tijdens de bijeenkomst.

"Hogere rentetarieven, tragere groei en zwakkere arbeidsmarktomstandigheden zullen de inflatie terugdringen, maar ook huishoudens en bedrijven pijn doen", aldus Powell. "Maar als we er niet in slagen de prijsstabiliteit te herstellen, zou dat veel meer pijn betekenen."

Hoop beleggers op versoepeling beleid Fed de grond in geboord

Door de eerste tekenen van vertraging in 's werelds grootste economie en door de afnemende prijsdruk ontstond er op de financiële markten enige hoop dat de Fed minder agressief de rentes zou verhogen. Daarbij werd ook voorzichtig rekening gehouden met een totaal andere koers.

Powell boorde die hoop echter de grond in door duidelijk te maken dat het beleid van de Fed stevig genoeg moet blijven om de inflatie terug te brengen tot de doelstelling van 2 procent.

Beurzen in de Verenigde Staten reageerden vrijdag dan ook negatief op de toespraak van Powell. De brede S&P 500-index leverde 3,4 proent in op 4.058 punten. De Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 3 procent op 32.283,40 punten. Techgraadmeter Nasdaq kreeg de grootste tik en verloor krap 4 procent tot 12.141,71 punten.

LEES OOK: Wanneer wordt het tijd om te bodemvissen? Deze beleggingsstrateeg zegt dat je moet wachten tot oktober en deelt zijn favoriete aandelen in de AEX