De euro stond maandag opnieuw kortstondig gelijk aan de Amerikaanse dollar. De euro is al enige tijd aan het zakken ten opzichte van de Amerikaanse munt. Dit jaar is de Europese munt zo’n 12 procent gezakt tegenover de dollar.

Een belangrijke factor is die de verhouding tussen de dollar en de euro beïnvloedt zijn de renteverschillen tussen Europa en de VS. In de Verenigde Staten lijkt de centrale bank meer gespitst op het verhogen van de rente om de inflatie te beteugelen, vergeleken met de slagvaardigheid van de Europese Centrale Bank op dit vlak.

Een relatief hogere rente maakt het aantrekkelijker om vermogen in de valuta van het land met de hogere rente aan te houden, wat momenteel de dollar in de kaart speelt.

Ruim een maand geleden waren de euro en dollar ook al eens precies evenveel waard, wat ook bekend staat als pariteit. Toen was dat de eerste keer sinds 2002. Enkele dagen later was de euro zelfs enige tijd minder waard dan een dollar, maar daarna werd de Europese eenheidsmunt weer wat duurder.

Door de zwakkere euro wordt het voor mensen die met de eenheidsmunt betalen duurder om dollars te kopen, bijvoorbeeld om op vakantie naar de Verenigde Staten te gaan. Voor Amerikanen wordt het juist goedkoper om euro's aan te schaffen om vakantie in Europa te vieren.

Voor Europese bedrijven wordt het importeren van Amerikaanse goederen duurder, terwijl bedrijven die exporteren juist kunnen profiteren van de goedkope euro.

De import van ruwe olie in Europa zal ook meer gaan kosten omdat olie en andere grondstoffen in dollars worden afgerekend. Dit is een belangrijke factor die de hoge inflatie in Europa verder kan aanjagen.

LEES OOK: Hoge inflatie maakt consument extreem negatief over het doen van grote aankopen