De transactiekosten op cryptoplatform Ethereum voor gebruikers kunnen onverwacht hoog uitvallen. Dit stimuleert de zoektocht naar alternatieven zoals de platforms Solana en Avalanche.

Het Ethereum-netwerk werkt met de cryptomunt ether, die momenteel een marktwaarde van meer bijna 500 miljard dollar heeft en daarmee de nummer twee is op de cryptomarkt, na de bitcoin.

Het Ethereum-netwerk heeft een aantal toepassingen waar veel om te doen is in de cryptowereld. Het is een belangrijk platform voor NFT’s (non-fungible tokens), ofwel unieke digitale eigendomscertificaten die worden gebruikt voor kunst en andere verzamelobjecten.

Daarnaast wordt Ethereum gebruikt voor gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi), waarbij transacties tussen partijen automatisch worden uitgevoerd zonder tussenkomst van intermediairs zoals banken.

De stijgende transactiekosten van Ethereum

Gebruikers betalen een 'basiscommissie' om hun transacties op het Ethereum-netwerk goedgekeurd te krijgen door andere gebruikers die transacties verifiëren. Maar deze commissies zijn momenteel torenhoog, omdat de vraag naar NFT's enorm is en steeds meer mensen zich storten op gedecentraliseerde financiële diensten.

Ethereum lijkt een beetje op een nieuwe taxidienst die worstelt om voldoende chauffeurs toe te voegen in een stad waar opeens veel nieuwe mensen zijn gaan wonen. Vanwege deze drukte moet je voor elke rit (of transactie) een extra hoge prijs betalen.

De gemiddelde transactievergoeding (de zogeheten 'gas fee') op het Ethereum-netwerk steeg in november tot 63 dollar. Dat is het op een na hoogste niveau ooit, na een hoogtepunt van 70 dollar afgelopen mei, meldden analisten van cryptobeurs Kraken.

Gebruikers betalen regelmatig meer dan 100 dollar om bijvoorbeeld 50 dollar aan cryptovaluta te plaatsen bij DeFi-platforms en dat zorgt voor grote ergernis. "De gas fees zijn belachelijk", zei een gebruiker op de Ethereum-pagina van het sociale platform Reddit onlangs.

Solana als alternatief voor Ethereum

Maar niet alle cryptofans zijn ontevreden. Netwerken als Solana, Avalanche en Cardano kunnen juist profiteren van het probleem van Ethereum.

De transactiekosten van Solana zijn veel lager, slechts een fractie van een cent. Ook is het netwerk veel sneller en kan het vele duizenden transacties per seconde verwerken.

"De problemen van Ethereum hebben mensen aan het denken gezet: 'Waar wil ik nog meer in beleggen?'", vertelt onderzoeksdirecteur Pete Humiston van cryptobeurs Kraken tegen Insider.

Programmeurs van Ethereum worstelen met opschaling

Waarom kan Ethereum niet gewoon zijn netwerk uitbreiden? Ben Edgington, een programmeur bij ConsenSys, een bedrijf dat bij de ontwikkeling van het netwerk is betrokken, stelt dat dit een filosofische discussie is.

Het vergroten van de capaciteit van een gedecentraliseerd cryptonetwerk zou betekenen dat gebruikers gedwongen worden om met steeds meer data om te gaan en hun hardware te upgraden, vertelde hij aan Insider.

"Als we de doorvoer van transacties opvoeren, zal dat gebruikers met meer bescheiden middelen uitsluiten van deelname", zei Edgington. Alleen grote spelers met veel computerkracht zouden dan mee kunnen doen.

Programmeurs zijn druk bezig om andere oplossingen uit te werken, zoals het uitbreiden van een tweede laag boven op het Ethereum-netwerk. Daardoor zouden vele activiteiten kunnen plaatsvinden buiten het kernnetwerk, dat dan toegankelijk blijft voor een grote groep.

Het is te vroeg om te zeggen dat hoge commissies een crisis betekenen voor Ethereum, aldus Jack O'Holleran, CEO bij Skale Labs, dat ook betrokken is bij Ethereum. In feite zijn de huidige problemen een symptoom van het enorme succes van het netwerk, meent hij.

"Er is zoveel momentum rond Ethereum", vertelt O'Holleran aan Insider. "De beste teams, projecten en platforms bouwen allemaal op Ethereum. Het is het systeem dat overal op aansluit."

[activecampaign form=28]

LEES OOK: Dit is de top 10 best presterende cryptomunten van 2021 – tokens rond de metaverse rukken op, de nummer 1 steeg ruim 50.000%