• Cryptomunt ether kwam maandag voor het eerst boven het koersniveau van 4.000 dollar uit.
  • Ether is de munt die hoort bij het Ethereumnetwerk en is in omvang na de bitcoin de grootste cryptomunt met een marktwaarde van 480 miljard dollar.
  • Cryptoanalist Megan Kaspar denkt dat ether tegen het eind van het jaar tussen de 8.000 dollar en 10.000 dollar waard zal zijn.

Ether heeft maandag de grootste dagwinst in twee jaar tijd geboekt. Daardoor heeft de op één na grootste cryptomunt voor het eerst de grens van 4.000 dollar doorbroken.

De cryptomunt die bij het Ethereumnetwerk hoort, steeg de afgelopen 24 uur met 7 procent en was volgens gegevens van de site coinmarketcap maandagmiddag 4.125 dollar waard. Die nieuwe mijlpaal werd bereikt nadat ether in vijf dagen tijd met 16 procent in waarde was gestegen.

Dit nieuwe momentum valt samen met de aanvraag van de Amerikaanse vermogensbeheerder VanEck voor een ETF (Exchange Traded Fund) voor ethereum in de Verenigde Staten. Deze financiële dienstverlener had eerder al een aanvraag gedaan voor een beursgenoteerd beleggingsfonds voor de bitcoin. De beslissing daarover heeft de Amerikaanse toezichthouder SEC uitgesteld tot juli.

Toen ether voor ongeveer 1.200 dollar werd verhandeld voorspelde cryptoanalist Megan Kaspar dat de munt richting de 4.000 dollar zou stijgen. Kaspar is medeoprichter van crypto-investeerder Magnetic en denkt nu dat ether aan het eind van 2021 tussen de 8.000 dollar en 10.000 dollar waard zal zijn.

Tegen Yahoo Finance Live zei Kasper dat de upgrade van het Ethereumnetwerk naar een methode om transacties te verwerken die minder energie kost, gunstig is voor de waarde-ontwikkeling.

"De verandering naar de 'proof of stake'-methode dringt de CO2-uitstoot met 99,9 procent terug en maakt daarmee een groene technologie van ethereum", zegt Kaspar. "Door de updates van het netwerk kan het Ethereumnetwerk een marktwaarde van 1.000 miljard dollar bereiken. Dat is vergelijkbaar met de huidige waarde van de de bitcoin en zou ether een waarde van tussen de 8.000 dollar en 10.000 dollar geven."

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Ook cryptoanalist David Grider van Fundstrat Global Advisors verwacht dat ether aan het eind van het jaar ruim 10.000 dollar waard zal zijn.

Screenshot 2021 05 10 at 11.02.15
Bron: Fundstrat Global Advisors

Voormalig analist en cryptoinvesteerder James Wang voorspelt zelfs dat ether doorstijgt naar 40.000 dollar. Hij wijst hierbij op toepassingen op het gebied van 'decentralised finance' (DeFi) als de belangrijkste katalysator.

Het gaat hierbij om toepassingen van blockchaintechnologie om financiële transacties die nu via intermediairs plaatsvinden in hoge mate te automatiseren, zonder tussenkomst van derde partijen zoals banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners.

Overigens denken de oprichters van de Europese cryptobelegger KR1 juist dat een ander cryptoplatform nog meer kan profiteren van de opkomst van DeFi. KR1 zet in op Polkadot, een protocol waarmee verschillende blockchains met elkaar kunnen communiceren.

"Dit wordt één van de winnaars van de komende paar jaar, misschien wel de komende 100 jaar", zei KR1-medeoprichter Keld van Schreven in gesprek met Insider.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: