• Ruim 14 miljard dollar is ingezet op het Ethereum 2.0-netwerk, dat toenemende belangstelling geniet.
  • Het Ethereum-netwerk evolueert naar een zogeheten ‘proof of stake’-systeem, als onderdeel van een grote aanpassing in de manier waarop transacties worden goedgekeurd.
  • Gebruikers kunnen een ‘stake’ indienen en krijgen daarvoor het recht om transacties te valideren.

Gebruikers van het cryptonetwerk Ethereum, via de munt ether in omvang de nummer twee op de cryptomarkt na de bitcoin, hebben meer dan 14 miljard dollar ingezet om transacties op het Ethereum 2.0-netwerk te mogen goedkeuren. De belangstelling voor deze nieuwe variant van het Ethereum-netwerk neemt toe.

Gebruikers van het netwerk hebben inmiddels meer dan 6,1 miljoen ether gecommitteerd aan Ethereum 2.0. Afgelopen maand was dit nog 5,3 miljoen ether. De totale waarde van deze inzet komt neer op 14 miljard dollar, bij de huidige koers van ether van 2.300 dollar op dinsdag.

De Ethereum-blockchain, het digitale logboek waarop transacties worden vastgelegd, ondergaat een aantal grote veranderingen, gezamenlijk bekend onder de noemer Ethereum 2.0.

Centraal staat de manier waarop het netwerk is beveiligd en hoe transacties op het netwerk worden goedgekeurd. Ethereum stapt hierbij over van een ‘proof-of-work’-systeem naar een ‘proof of stake’-systeem.

Lees ook: ‘Proof of stake’ versus ‘proof of work’: Dit moet je weten over hoe je transacties op de blockchain verifieert

Bij 'proof of stake' wordt het goedkeuren van transacties op het netwerk gekoppeld aan de inbreng van een bepaalde hoeveelheid ether (stake) als een vorm van aanbetaling. In ruil daarvoor krijgen deelnemers het recht om transacties op het netwerk te valideren. Degenen die een grotere aanbetaling doen, en dus een grotere 'stake' hebben, maken ook meer kans om transacties op het netwerk te mogen goedkeuren en daar een beloning voor te krijgen.

Zakenbank JPMorgan zei vorige week deze methode van het goedkeuren van transacties – die anders is dan de methodiek van de bitcoin – zou kunnen uitgroeien tot een industrie van 40 miljard dollar in 2025.

Ethereum pakt goedkeuren transacties anders aan dan bitcoin

Ethereum-gebruikers moeten bijna altijd minstens 32 ether inzetten, voordat ze zogenoemde 'validators' kunnen worden op het netwerk. Sinds maandag zijn er meer dan 190.000 validators. Dit zijn de tegenhangers van de zogenoemde 'miners' op het netwerk van de bitcoin.

Netwerkontwikkelaars hebben afgelopen december de Ethereum 2.0 beacon chain gelanceerd toen er meer dan 520.000 ether was gedeponeerd. Sindsdien is het bedrag dat op deze chain wordt ingezet meer dan 10 keer zo groot geworden.

Het plan is dat Ethereum eind dit jaar, of begin 2022, een 'proof of stake'-netwerk wordt. Ethereum gebruikt momenteel nog het 'proof of work'-systeem dat de bitcoin ook gebruikt. Nadeel hiervan is dat enorme hoeveelheden computerrekenkracht (en dus energie) nodig zijn om het proces van het goedkeuren van transacties te laten werken.

[activecampaign form=28]

Lees meer over Ethereum: