• Ethereum had afgelopen vrijdag 757.859 actieve gebruikers, 49.154 meer dan bitcoin.
  • Het aantal actieve gebruikers van de bitcoin is de afgelopen drie maanden met 38 procent gedaald, een slecht teken.
  • De opmars van ethereum wordt waarschijnlijk voor een belangrijk deel veroorzaakt door de omarming van gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi).

Cryptomunt ether, die hoort bij het Ethereum-netwerk, heeft de bitcoin afgelopen vrijdag overvleugeld wat betreft het aantal actieve gebruikers. Dat is een teken dat de vraag bitcoins afneemt, terwijl ether steeds populairder wordt.

Uit gegevens van de site Bitinfocharts blijkt dat er momenteel 757.859 actieve gebruikers van Ethereum zijn, 49.154 meer dan de 708.705 van bitcoin. Het totale aantal actieve digitale portemonnees op het bitcoinnetwerk is sinds de piek van 1,1 miljoen in april met maar liefst 38 procent gedaald.

Bitcoin active addresses
Actieve bitcoin-adressen. Bron: bitinfocharts.com

Er kunnen meerdere redenen ten grondslag liggen aan het dalende aantal actieve gebruikers van de bitcoin, zegt Justin d’Anethan van cryptoplatform Eqonex tegen Insider. Zo was er de enorme koersdaling in mei en het Chinese verbod op het ‘minen’ van bitcoins. Bij dat laatste gaat het om het goedkeuren van transacties op het digitale logboek van de bitcoin, de blockchain.

"Deze ontwikkelingen bij de bitcoin én de opkomst van praktische toepassingen op het Ethereum-netwerk hebben hoogstwaarschijnlijk bijgedragen aan het feit dat de bitcoin is overvleugeld door ether wat betreft het aantal actieve gebruikers", zegt d'Anethan.

Door het Chinese verbod is naar schatting meer dan 90 procent van de mining-projecten van bitcoins gestopt. De productie van ether is ook geraakt, maar de gevolgen daarvan zijn een stuk minder groot aangezien er volgend jaar een nieuwe manier komt om transacties op het netwerk van Ethereum goed te keuren.

De terugval van het aantal actieve gebruikers duidt erop dat de populariteit van de bitcoin daalt, maar tegelijkertijd zijn er ongetwijfeld ook handelaren die wachten tot de cryptomunt nog verder in prijs is gedaald en dan weer instappen.

De koers van bitcoin is sinds de piek halverwege april met 50 procent gedaald, maar ook ether heeft sinds de recordhoogte in mei van 4.380 dollar meer dan 50 procent aan waarde verloren.

Sommige analisten denken dat Ethereum dicht bij een enorme doorbraak is, gelet op het gebruiksgemak en de flexibiliteit van de technologie achter het netwerk. Het gedecentraliseerde platform wordt ook gebruikt voor zogeheten "slimme contracten" en andere toepassingen. Hierbij worden afspraken tussen financiële partijen vastgelegd in stukjes computercode die uitgevoerd kunnen worden op het Ethereum-netwerk.

"Ethereum is altijd al het beste platform geweest voor 'smart contracts' vanwege het volwassen ecosysteem", legt d'Anethan uit. "Daarom is Ethereum ook een geliefd platform om nieuwe gedecentraliseerde toepassingen op te ontwikkelen."

Zogenoemde gedecentraliseerde financiële diensten waarmee wordt geëxperimenteerd op het Ethereum-netwerk lopen uiteen van sparen, lenen, vermogensbeheer en verzekeringen, tot creatieve toepassingen en gaming.

Bedrijven als Compound, UniSwap en SushiSwap omarmen dergelijke DeFi-apps in rap tempo, zegt d'Anethan. Die apps worden meestal ontwikkeld op het Ethereum-netwerk en daarom is het aantal actieve gebruikers van het platform ook gestegen.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: