• Ether heeft een “grote kans” om in plaats van bitcoin de belangrijkste manier van digitale waardeopslag te worden, zegt Goldman Sachs.
  • De zakenbank merkt op dat Ethereum 2.0 naar verwachting het aantal transacties per seconde zal verhogen naar 3.000; bij bitcoin is dat slechts 7.
  • “Naarmate het gebruik van cryptovaluta bij DeFi en NFT’s steeds gangbaarder wordt, zal ether zijn eigen first mover-voordeel opbouwen in toegepaste cryptotechnologie”, aldus Goldman.

Bitcoin heeft als eerste cryptomunt ter wereld een behoorlijke voorsprong opgebouwd ten opzichte van andere digitale valuta. Maar dat is misschien niet genoeg om te voorkomen dat ether uiteindelijk de bitcoin voorbijstreeft als belangrijkste manier van digitale waardeopslag, stelt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs in een rapport.

De zakenbank zegt dat ether een “grote kans” heeft om bitcoin te overschaduwen als de dominante opslag van waarde.

Ook stereconoom Nouriel Roubini gaf vorige week aan hier zo over te denken. Bitcoin heeft volgens hem geen intrinsieke waarde, het wordt niet ondersteund door onderpand en is geen wettig betaalmiddel.

Ondertussen is ether het standaard betaalmiddel in de wereld van de NFT’s en decentralised finance. Het gaat hierbij om toepassingen van blockchaintechnologie om financiële transacties die nu via intermediairs plaatsvinden in hoge mate te automatiseren, zonder tussenkomst van derde partijen zoals banken, verzekeraars en andere financiële dienstverleners.

Bovendien heeft het Ethereum-netwerk een veel hogere transactiecapaciteit per seconde dan bitcoin, aldus de notitie. "Naarmate het gebruik van cryptovaluta bij DeFi en NFT's steeds gangbaarder wordt, zal ether zijn eigen first mover-voordeel opbouwen in toegepaste cryptotechnologie", schrijft Goldman.

Hoger aantal transacties per seconde

De aanstaande upgrades van het Ethereum-netwerk, ook wel bekend als Ethereum 2.0, zullen naar verwachting de transactiecapaciteit verhogen tot 3.000 stuks per seconde.

Bitcoin kan slechts 7 transacties per seconde verwerken. Visa heeft de capaciteit om 65.0000 betalingen per seconde te verwerken, maar voert er gemiddeld zo'n 2.000 per tel uit.

Ethereum heeft volgens Goldman ook het potentieel om leidend te worden in de markt voor veilige informatieopslag. Aan die informatie kan een token gekoppeld worden zodat er handel mogelijk is.

"Dit is een kleine vooruitblik op het daadwerkelijke gebruik van ether in de praktijk", aldus Goldman. De zakenbank denkt dat Ethereum een belangrijke rol kan spelen bij de veilige opslag van medische gegevens, die vervolgens verkocht kunnen worden aan farmaceutische bedrijven.

"Ethereum heeft het voordeel dat het gedecentraliseerd is, in plaats van de cloudoplossing van bedrijven als Amazon of Microsoft. Dit biedt mogelijk een oplossing voor de zorgen over het delen van persoonlijke gegevens", legt de bank uit.

Maar ether heeft nog een lange weg te gaan voordat het bitcoin weet te overschaduwen, blijkt uit gegevens van Coinmarketcap. Op woensdagmorgen bedraagt de totale waarde van ether 272 miljard euro, die van bitcoin 617 miljard euro.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: