• China is de eerste grote economie ter wereld die een digitale munt introduceert.
  • De e-yuan omzeilt het wereldwijde financiële systeem.
  • Economen waarschuwen dat de cryptomunt op termijn de Amerikaanse dollar kan bedreigen.

China heeft zijn eerste door de centrale bank gecontroleerde cryptomunt gelanceerd, meldt The Wall Street Journal. Het project voor de e-yuan duurde zeven jaar om te voltooien en is al in 2014 opgestart.

De e-yuan is een door de regering gesteunde munt die is ontworpen om alle geldbewegingen te kunnen volgen. Zo kan de staat precies bijhouden wat iemand koopt en waar, bericht FXStreet.

Het gaat om geld dat niet verbonden is aan het wereldwijde financiële systeem dat sinds de Tweede Wereldoorlog door de Amerikaanse dollar wordt gedomineerd.

Het belangrijkste doel is volgens CNBC om meer centrale controle te krijgen en een deel van de cash en munten die in omloop zijn te vervangen. Het is ook een snellere en goedkopere manier om nationale en internationale transacties te doen.

Er zijn via loting 750.000 mensen uitgekozen die de digitale yuan zowel bij fysieke winkels als bij webwinkels mogen besteden door gebruik te maken van een app. Grote ketens als Starbucks en McDonald's hebben snel gehandeld en accepteren de nieuwe munt.

China is het tweede land ter wereld en de eerste grote economie die een eigen digitale munt introduceert. De Bahama's waren volgens Bloomberg het eerste land.

De uitrol van de digitale yuan verloopt in twee stappen. Hij zal eerst verspreid worden onder commerciële banken. Die zijn er vervolgens verantwoordelijk voor de munt in handen van consumenten te krijgen, meldt CNBC.

De virtuele munt is verkrijgbaar op een kaart of op de mobiele telefoon met een foto van Mao Zedong, net als op papieren biljetten. Om te betalen met de munt is geen internetverbinding nodig.

Volgens sommige belangrijke spelers in de financiële wereld kan de digitale yuan een bedreiging vormen voor de toekomst van de Amerikaanse dollar, bericht MarketWatch.

Voormalig stafmedewerker John Lipsky van het IMF, zegt tegen The Wall Street Journal: "Alles dat de dollar bedreigt is een nationaal veiligheidsprobleem. En dit bedreigt de dollar op lange termijn." Volgens hem is de Chinese cryptomunt "een hernieuwde uitvinding van geld die de Amerikaanse macht kan opschudden."

Betekent dat ook dat er een digitale dollar op komst is?

Fed-voorzitter Jerome Powell denkt van wel. Hij zei tegen het Amerikaanse Congres zorgvuldig te onderzoeken er eentje uit te gaan geven. Het is nu een "project met hoge prioriteit voor ons", stelde Powell.

[activecampaign form=28]

Lees meer over cryptomunten: