De Russische aardgasstromen die via Oekraïne de Europese Unie binnenkomen nemen vrijdag weer toe. Volgens de Slowaakse netbeheerder Eustream stijgt de gastoevoer vrijdag met bijna een kwart. Daardoor daalt de prijs van aardgas ook weer, na vier dagen op rij te zijn gestegen.

Op de toonaangevende Amsterdamse beurs kwam de gasprijs voor de groothandelsmarkt vrijdagochtend 18 procent lager uit op 110 euro per megawattuur.

Op donderdag waren de prijzen nog met zo’n 60 procent gestegen tot het hoogste niveau sinds 2005. Dat kwam door de onzekerheid die het conflict tussen Rusland en Oekraïne oplevert voor de levering van aardgas.

Nutsbedrijven bestellen nu meer aardgas onder langetermijncontracten met het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Deze contracten voor het importeren van gas uit Rusland zijn nu goedkoper dan de dagprijzen voor gas die verhandeld worden in Europa.

Gazprom herhaalde andermaal dat de gastoevoer via Oekraïne normaal verloopt. De levering van Russisch gas verloopt door Oekraïne naar Slowakije, de voornaamste route om aardgas in de EU te krijgen.

De EU heeft forse sancties afgekondigd voor Rusland, waaronder sancties voor Russische banken, maar er is nog niets bekend over de energiesector. De Verenigde Staten zeiden donderdag de Russische energiesector nog niet te sanctioneren, omdat de Amerikanen een sector waar Rusland een structurele invloed op heeft in de wereldeconomie nog niet willen verstoren.

Lees ook: Cynisme op financiële markten: Wall Street ‘blij’ omdat westerse sancties Russische olie- en gasexport niet raken (en Poetin ruimschoots voorzien blijft van oliedollars)

Gronings gas is laatste redmiddel in het geval van een groot conflict

Meer Gronings gas uit de grond halen is een "aller-, allerlaatste redmiddel in het geval van een heel groot conflict dat langer duurt". Dat zei minister Rob Jetten van Klimaat en Energie vrijdag op de vraag of er vanwege het conflict tussen Rusland en Oekraïne misschien toch weer een beroep op het Groningse gas moet worden gedaan.

Jetten voegde er wel aan toe dat hij over deze optie "op dit moment niet serieus aan het nadenken is, omdat die noodzaak er nu niet is". Het kabinet werkt aan de afbouw van de gaswinning, die "zo snel mogelijk" moet stoppen.

Ook hebben Nederland en andere Europese landen volgens Jetten momenteel genoeg gas op voorraad om de rest van de winter door te komen.

Over de mogelijkheid van extra compensatie voor burgers in verband met de snel stijgende gasprijzen, wilde Jetten niks concreets zeggen. Hij zei alleen de prijzen op de markt in de gaten te houden, en dat er bij de voorjaarsnota, in mei, wordt gekeken of er extra compensatie komt.

LEES OOK: Heel Europa lijdt onder de oorlog in Oekraïne: dit is de mogelijke economische impact