Als reactie op de Russische invasie in Oekraïne heeft de Amerikaanse president Joe Biden nieuwe zware sancties aangekondigd. Hij wil onder meer de mogelijkheden beperken dat de Russen zaken kunnen doen in dollars, zei hij in het Witte Huis.

Biden liet er geen misverstand over bestaan: de Russische president Vladimir Poetin is de agressor, zo verklaarde hij. “Deze agressie kan niet onbeantwoord blijven”. De president noemde het een gevaarlijk moment voor Europa. “Het is al een groot conflict.”

Biden is op dit moment niet van plan met Poetin te gaan praten, zo zei hij toen een journalist daarnaar vroeg. Eerder had hij al benadrukt dat de Russische militaire aanval op Oekraïne zich grotendeels ontvouwt zoals de Verenigde Staten hadden voorspeld. “We hebben wekenlang gewaarschuwd dat dit zou gebeuren.” Volgens hem wordt Poetin internationaal een paria door diens besluit het buurland aan te vallen.

Biden kondigde ook aan meer Amerikaanse troepen naar Europa te sturen. Volgens een defensiefunctionaris gaat het om 7.000 man voor Duitsland. Vanuit Duitsland en andere NAVO-lidstaten zijn al duizenden militairen verplaatst naar bondgenoten aan de grens met Oekraïne en Rusland om de oostflank te versterken.

Ook EU is het eens over nieuwe strafmaatregelen

De EU-leiders zijn het eens geworden over een nieuw pakket harde sancties tegen Rusland. Die zullen "enorme en ernstige gevolgen" hebben voor het land, stellen ze, bijeen op een ingelaste top in Brussel.

De sancties raken onder meer "de financiële sector en de energie- en transportsector", vermelden de officiële conclusies van de top. Ook wordt de handel met Rusland in onder andere goederen die ook militair kunnen worden gebruikt aan banden gelegd. Voor sommige Russen wordt reizen naar de EU bemoeilijkt. Ook wordt nog eens een aantal Russen persoonlijk gestraft. Zij kunnen niet meer bij eventueel in de unie ondergebracht vermogen en mogen de EU niet meer in. EU-burgers en -bedrijven mogen ook geen zaken meer met hen doen.

De EU-leiders richten zich ook tot Belarus, de bondgenoot die als springplank voor de Russische inval in Oekraïne dient. Zij "veroordelen de betrokkenheid van Belarus in deze agressie tegen Oekraïne krachtig" en manen het land zich daarvan verder te onthouden.

Voor welke strafmaatregelen Rutte en zijn collega's precies hebben gekozen, blijkt naar verwachting vrijdag. Nu de sancties de zegen hebben van de EU-leiders worden ze door juristen zorgvuldig onderbouwd, zodat gestraften de Europese rechter niet zover kunnen krijgen om er een streep door te zetten.

Boris Johnson kondigt 'grootste en zwaarste' pakket sancties ooit aan

Ook de Britse premier Boris Johnson heeft nieuwe sancties tegen Rusland aangekondigd. In het parlement noemde hij de Russische president Vladimir Poetin een "met bloed besmeurde agressor". Hij zei dat Rusland te maken krijgt met "het grootste en zwaarste" pakket sancties ooit. Ook tegen Belarus worden nieuwe maatregelen genomen.

De tegoeden van de grootste Russische banken in het Verenigd Koninkrijk worden bevroren, net als die van honderd steenrijke Russen, onder wie de ex-schoonzoon van Poetin, Kiril Sjamalov. De banken worden ook uitgesloten van het Britse financiële systeem, wat betekent dat ze geen transacties meer kunnen doen in Britse ponden.

Johnson zei dat Rusland ook kan worden uitgesloten van het internationale betalingssysteem SWIFT. "Niets is van tafel", aldus de premier.

Niet alleen de rijkste Russen worden door de sancties getroffen. Het Verenigd Koninkrijk komt met wetgeving die het onmogelijk maakt voor Russische staatsburgers om meer dan 50.000 pond (bijna 60.000 euro) op een Britse bankrekening te hebben.

Luchtvaartmaatschappij Aeroflot mag niet meer op het Verenigd Koninkrijk vliegen. Van andere Russische luchtvaartmaatschappijen worden alle geplande vluchten geannuleerd. Ook stoppen de Britten de export van hi-tech en materialen voor de olie-industrie. Een speciale afdeling van de politie gaat onderzoek doen naar overtreders van de sancties.

De financiële sancties gelden ook voor Belarus wegens de rol die dat land speelt bij de Russische aanval, zei Johnson. Russische troepen zijn vanuit Belarus Oekraïne binnengevallen en bezig met een opmars naar hoofdstad Kiev.

LEES OOK: Heel Europa lijdt onder de oorlog in Oekraïne: dit is de mogelijke economische impact