• Energieprijzen voor stroom en gas blijven redelijk stabiel begin oktober, maar er zijn flinke verschillen tussen aanbieders.
  • Energieleveranciers concurreren nog steeds scherp met 1-jaarscontracten, waarbij vooral stroomprijzen voor 1 jaar vast relatief goedkoop zijn.
  • Het milde herfstweer zorgt er voorlopig voor dat huishoudens weinig gas verbruiken.
  • Lees ook: Blik op je Geld: sparen begint weer te lonen en golf van renteverhogingen voor hypotheken

Oktober kent een opvallend zachte start wat het weer betreft. Dat is goed nieuws voor huishoudens die zuinig willen zijn met het gasverbruik met het oog op de energierekening. Maar hoe zit het met de prijzen van gas en stroom bij de start van het slotkwartaal van 2023?

Business Insider maakte een overzicht van energieprijzen voor nieuwe klanten met dynamische, variabele en vaste contracten. Daaruit blijkt dat de prijzen van gas en stroom gemiddeld genomen onder de maximumprijzen van het prijsplafond voor energie blijven hangen. Dat wil zeggen dat stroomprijzen veelal lager zijn van 0,40 euro per kWh en gasprijzen lager dan 1,45 euro per kuub.

Hieronder geven we een overzicht van prijzen bij ruim twintig energieleveranciers per 1 oktober, voor contracten van nieuwe klanten. De data komen van vergelijkingssite Energievergelijk.nl.

Dynamische en variabele energieprijzen per 1 oktober 2023

We kijken eerst naar het overzicht van prijzen voor dynamische en variabele energiecontracten. In het geval van dynamische prijzen wordt de prijs voor consumenten op dagbasis aangepast, waarbij de ontwikkeling van gas- en stroomprijzen op de groothandelsmarkt leidend is. Voor de dynamische prijzen per 1 oktober gaat het dus om een moment opname.

Variabele energieprijzen worden door energieleveranciers doorgaans één keer per maand of eens per drie maanden aangepast.

De gemiddelde stroomprijs voor nieuwe dynamische/variabele contracten lag per 1 oktober op 0,36 euro per kWh en dat was vrijwel gelijk aan de gemiddelde prijs in september. Voor gas lag de gemiddelde prijs begin oktober op 1,28 euro per kuub. Dat is 2 cent lager dan in september.

In de tabel hieronder zijn de prijzen van ruim twintig aanbieders gesorteerd op basis van de gasprijs van laag naar hoog. Voor de meeste huishoudens is gas immers de hoogste kostenpost van de energierekening.

Te zien is dat de laagste gastarieven momenteel bij dynamische aanbieders zijn te vinden, met dagprijzen van rond de 1,15 euro per kuub. Budget Energie heeft een relatief goedkoop variabel tarief van 1,16 euro per kuub.

Aan de bovenkant van het spectrum zitten CoolBule, PowerPeers en VandeBron met variabele gastarieven van rond de 1,35 euro per kuub.

Bij de stroomtarieven lopen de prijzen uiteen van 0,28 euro per kWh (dynamisch tarief Next Energy) tot 0,46 euro per kWh (variabel tarief PowerPeers).

Prijzen gas en stroom 1 jaar vast

Wie energieprijzen voor 1 jaar vastzet heeft meer zekerheid over energiekosten gedurende een periode van twaalf maanden.

Als je kijkt naar de gemiddelde prijzen voor gas en stroom voor 1 jaar vast begin oktober, dan betaal je voor stroom 0,36 euro per kWh en dat is gelijk aan de gemiddelde variabele prijs. Er zit dus geen meerprijs op de extra zekerheid van een vaste prijs voor 1 jaar.

Voor gas is dat in doorsnee wel het geval. Het gemiddelde gastarief voor 1 jaar vast voor nieuwe klanten ligt op 1,33 euro per kuub en dat is 5 cent hoger dan het gemiddelde dynamische/variabele tarief.

Wat betreft de vergelijking tussen oktober en september is bij de 1-jaarscontracten voor de gemiddelde gasprijs sprake van een daling van 1 cent per kuub (gemiddelde prijs in september: 1,34 euro per kuub). Ook bij stroom ligt het gemiddelde 1-jaarstarief lager. Er is sprake van een daling van 2 cent per kWh in oktober (gemiddelde prijs in september: 0,38 euro per kWh).

In de tabel hieronder hebben we de 1-jaarstarieven voor 19 aanbieders gesorteerd op basis van gasprijzen van laag naar hoog.

De laagste gastarieven bij 1-jaarscontracten voor nieuwe klanten liggen momenteel rond de 1,26 euro per kuub en zijn te vinden bij Powerpeers en UnitedConsumers, terwijl de hoogste tarieven iets boven de 1,40 euro per kuub liggen (Pure Energie, OM en Delta).

Bij de stroomprijzen loopt de variatie voor 1-jaarscontracten uiteen van 0,29 euro per kWh (Engie) tot 0,40 euro per kWh (Essent en Pure Energie).

LEES OOK: Zacht weer in september en oktober helpt om je gasverbruik onder maximum van prijsplafond voor energie te houden