Variabele en vaste energieprijzen voor nieuwe klanten zijn in juli en augustus tot de laagste niveaus van het jaar gedaald, maar voor de gasmarkt lijkt er in september een kentering zichtbaar.

Het wordt hiermee spannend wat er in de slotmaanden van 2023 gebeurt met de prijzen voor gas en stroom. Hoewel de gasopslagen in Europa redelijk zijn gevuld, zijn er twee onzekere factoren die energieprijzen voor consumenten en bedrijven deze winter sterk kunnen beïnvloeden: het weer en de wereldmarkt voor vloeibaar aardgas.

Kort gezegd: een strenge winter leidt doorgaans tot een hogere vraag naar gas en kan prijzen opdrijven. Daarnaast concurreert Europa op de wereldmarkt voor vloeibaar aardgas met Aziatische landen. Als er bijvoorbeeld veel vraag is vanuit Azië komende winter, kan dat prijzen van vloeibaar aardgas opdrijven.

Energieprijzen in september: zitten we op de bodem?

Wat betreft de variabele prijzen voor stroom en gas voor nieuwe klanten is het beeld in september als volgt: de gemiddelde variabele prijzen voor stroom bij energieleveranciers zijn min of meer gelijk gebleven, terwijl gasprijzen weer iets zijn gestegen, blijkt uit gegevens van Energievergelijk.nl.

De gemiddelde tarieven voor zowel stroom en gas liggen nog steeds onder het maximumniveau van het prijsplafond dat dit jaar geldt. Daarvoor geldt een maximale gasprijs van 1,45 euro per kuub gas tot een jaarverbruik van 1.200 kuub, en een maximale stroomprijs van 0,40 euro per kilowattuur tot een jaarverbruik van 2.900 kilowattuur.

Business Insider kijkt naar de ontwikkeling van de variabele energieprijzen die momenteel maandelijks of per drie maanden worden gewijzigd. Ook kijken we naar de dynamische tarieven die direct reageren op de ontwikkelingen op de groothandelsmarkt en dagelijks fluctueren. Tot slot werpen we een blik op de tarieven die vaststaan in contracten van 1 jaar.

Variabele stroomprijzen in september

We beginnen met de variabele en dynamische stroomprijzen voor nieuwe klanten. In het onderstaande overzicht van prijzen bij 27 aanbieders zijn ook zes aanbieders met dynamische tarieven meegenomen.

Binnenkort komt daar nog een grote speler bij, want energiebedrijf Eneco kondigde maandag aan ook dynamische contracten te gaan aanbieden.

Bij dynamische tarieven veranderen prijzen op dagbasis en soms zelfs per uur. Deze vind je in de grijze balken. In alle gevallen gaat het om de door energieleveranciers laagst geboden tarieven per kilowattuur stroom, inclusief belasting en 21 procent btw, voor nieuwe klanten.

De gemiddelde variabele stroomprijs ligt begin september op afgerond 0,36 euro per kWh en dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde tarief van augustus. Wel zijn er flinke verschillen tussen aanbieders.

Te zien is dat aanbieders van dynamische tarieven bij de start van de maand scherp in de markt zitten met prijzen rond de 0,30 euro per kWh. Dit is echter wel een momentopname. Eneco heeft het hoogste variabele tarief met 0,40 euro per kWh en dat is gelijk aan het maximale niveau van het prijsplafond voor energie.

Bedenk wel dat je naast de verbruikstarieven inclusief belasting en btw ook vastrecht (vaste leveringskosten) en netbeheerkosten betaalt. Ook die kosten hebben invloed op het maandelijkse bedrag dat je aan je energieleveranciers overmaakt.

Als je bovendien een nieuw energiecontract afsluit via een prijsvergelijker zijn er vaak welkomstbonussen, ofwel eenmalige kortingen om nieuwe klanten binnen te halen. De hoogte van zo'n bonus (ook wel cashback of loyaliteitsbonus genoemd) kan per aanbieder verschillen.

Variabele tarieven voor gas: stijging in september

Dan de gastarieven voor nieuwe klanten bij de start van september.

De onderstaande tabel toont de variabele en dynamische prijzen inclusief belasting en btw, waarbij de laatste in de grijze balken te vinden zijn. Tibber staat niet in het overzicht omdat deze aanbieder van dynamische tarieven alleen stroom levert.

Daarmee zijn er vijf aanbieders van dynamische tarieven in dit overzicht op een totaal van 26 energieleveranciers voor gas.

De gemiddelde variabele gasprijs voor nieuwe klanten ligt per 1 september op afgerond 1,30 euro per kuub en dat is ongeveer drie cent hoger dan in augustus.

In het overzicht is te zien dat aanbieders van dynamische tarieven begin september niet en masse de scherpste gastarieven bieden. Maar zoals gezegd: dit is een momentopname.

De laagste tarieven zijn te vinden bij Energie VanOns en Budget Energie, met prijzen van respectievelijk 1,13 euro per kuub en 1,16 euro per kuub. WoonEnergie zit relatief hoog met een prijs van 1,50 euro per kuub en dat is zelfs 5 cent meer dan het maximum van het prijsplafond voor energie (1,45 euro per kuub).

Houd er wederom rekening mee dat bovenop deze tarieven inclusief belasting en btw ook kosten voor vastrecht en netbeheerkosten komen, die invloed hebben op het maandelijkse voorschotbedrag.

Prijzen voor gas en stroom in september: 1 jaar vast

Tegenwoordig bieden energieleveranciers weer contracten aan waarbij de prijzen voor gas en stroom een half jaar of 1, 2 of 3 jaar vaststaan. Business Insider zet de vaste tarieven voor gas en stroom voor 1 jaar op een rij.

De gegevens komen van prijsvergelijkers Pricewise en Gaslicht.com. Alleen het tarief van Essent is afkomstig van de website van deze energieleverancier.

We hebben de prijzen van gas en stroom voor 1 jaar vast in één tabel gezet, waarbij de sortering gemaakt is op basis van de gasprijs, omdat die het zwaarst aantikt voor de energierekening.

Te zien is dat het gemiddelde gastarief voor 1 jaar vast in september op 1,34 euro per kuub ligt en dat is een paar cent meer dan het gemiddelde variabele gastarief van 1,30 euro per kuub.

Ook voor stroom geldt dat het gemiddelde 1-jaars tarief van 0,38 euro per kWh in september iets hoger is dan het gemiddelde variabele tarief van afgerond 0,36 euro per kWh. Je betaalt dus een paar cent per kuub of kWh extra voor de zekerheid van een vaste prijs.

Voor de 1-jaarstarieven zit Vatttenfall het scherpst in de markt met een tarief van 1,26 euro per kuub, terwijl Greenchoice de duurste is met 1,44 euro per kuub.

Let wel: ook voor 1-jaarscontracten geldt dat een welkomstbonus, die per energieleverancier verschilt, het uiteindelijke kostenplaatje fors kan beïnvloeden.

Afgelopen maand bleek overigens dat sommige aanbieders geen welkomstbonus/cashback meer bieden aan eigenaren van zonnepanelen. Dit komt door extra kosten waar energieleveranciers tegenaan lopen als er veel stroom wordt teruggeleverd aan het net, op zonnige dagen met relatief weinig vraag naar stroom.

Ook de zogenoemde terugleververgoedingen voor eigenaren van zonnepanelen die netto meer stroom leveren aan het net dan ze afnemen, vertonen een dalende trend. Bekijk hier het meest recente overzicht van actuele terugleververgoedingen.

LEES OOK: Energiebedrijven verlagen terugleververgoeding voor stroom van zonnepanelen: bekijk de tarieven bij 29 aanbieders