• Techmiljardair Elon Musk wil Twitter overnemen, zo blijkt uit een bericht van de Amerikaanse beurswaakhond SEC.
  • Eerder werd al bekend dat Musk zich voor ruim 9 procent had ingekocht in het socialmediabedrijf.
  • Musk biedt 54,20 dollar per aandeel. Dat komt overeen met een waardering van 41 miljard dollar voor Twitter.
  • Lees ook: Twitter bevestigt dat het een edit-knop gaat testen onder de betalende gebruikers.

Techmiljardair Elon Musk heeft een bod gedaan op socialmediaplatform Twitter. Hij had eerder al zo’n 9 procent van de aandelen verworven. Daarna was er sprake van dat hij zitting zou nemen in het bestuur van Twitter, maar daar zag hij bij nader inzien toch vanaf.

Eerder stelde Musk ook nog dat hij er serieus over nadacht om een eigen socialmediaplatform op te zetten. Hij meende namelijk dat Twitter zich niet aan “de principes van vrijheid van meningsuiting” houdt.

Musk biedt 54,20 dollar per aandeel. Dat zou zo’n 54 procent meer zijn dan de aandelen waard waren op 28 januari, toen Musk begon met beleggen in Twitter. Het bod komt neer op een waardering van ongeveer 41 miljard dollar voor Twitter, aldus persbureau Reuters.

Twitter kampt al een tijdje met stagnerende groei van het aantal gebruikers. De prognose van InsiderIntelligence is dat het aantal gebruikers de komende jaren met iets meer dan 1 procent toeneemt richting 360 miljoen in 2025.

Elon Musk is een fanatiek Twitteraar en dat heeft hem al eerder in de problemen gebracht. Hij zorgde namelijk met tweets over Tesla voor grote koersschommelingen. Daarover ligt Musk dan ook met de Amerikaanse beurswaakhond SEC in de clinch.

Musk vindt dat de financiële toezichthouder hem beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting. Daarnaast wijzen critici erop dat zijn ludieke tweets over cryptomunten vaak voor flinke koersschommelingen zorgen.

Na het bekendmaken van de aankoop van aandelen Twitter, vorige maand, liet Musk zich direct gelden. Slechts één dag nadat de techmiljardair zijn volgers vroeg of ze een edit-knop wilden, kondigde het bedrijf aan dat het sinds vorig jaar zo’n functie aan het ontwikkelen is.

In reactie op het overnamebod van Musk maakte Twitter donderdag een koerssprong van zo'n 5 procent bij de opening op Wall Street. Daarmee steeg de beurswaarde van het socialemediabedrijf met bijna 2 miljard dollar. Maar tegen het einde van de handelsdag was die winst weer teniet gedaan en noteerde het aandeel een klein minnetje.

Twijfel bij Musk of overnamepoging slaagt

Elon Musk twijfelt of zijn overnamepoging van Twitter gaat slagen. Dat zei de topman van Tesla op een evenement in Vancouver. De opmerkingen volgen uren nadat de rijkste persoon ter wereld zijn bod op het socialemediabedrijf openbaarde.

Musk zei dat hij een plan B heeft als Twitter zijn aanbod afwijst. Daarover trad hij niet in detail. Musk biedt 54,20 dollar per aandeel, wat neerkomt op een prijs van ruim 43 miljard dollar (39 miljard euro) voor het hele bedrijf. Om dat te bekostigen zou hij onder meer een deel van zijn aandelen in Tesla kunnen verkopen. Dat zou de waarde van de elektrische autobouwer wel negatief kunnen beïnvloeden.

Musk gebruikt Twitter vaak en heeft 81 miljoen volgers. Daarmee staat hij op de achtste plaats van meest gevolgde twitteraars.

LEES OOK: Elon Musk heeft via Twitter flinke impact op financiële markten – dit waren zijn 12 meest invloedrijke tweets van 2021