Tesla-topman Elon Musk heeft zich ingekocht bij Twitter. De rijkste man ter wereld heeft sinds midden vorige maand een belang van 9,2 procent van het socialenetwerk, blijkt uit documenten die ingediend zijn bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

De stap is opvallend, want eind vorige maand stelde Musk nog dat hij er serieus over nadacht om een eigen socialemediaplatform op te zetten. Hij meende namelijk dat Twitter zich niet aan “de principes van vrijheid van meningsuiting” houdt.

Musk vindt namelijk dat Twitter te veel bepaalt wat er wel en niet gezegd mag worden, terwijl het eigenlijk zou moeten functioneren als een dorpsplein. Musk stelt dat de vrijheid van meningsuiting essentieel is voor een goed functionerende democratie.

Ironisch genoeg deed Musk zijn uitspraken over Twitter via berichten op Twitter. Hij liet zijn volgers ook reageren op een peiling via de dienst waarop het merendeel hem steunde.

Elon Musk is een fervent gebruiker van Twitter

Musk noemde zichzelf eerder een 'maximalist' op het gebied van de vrijheid van meningsuiting. Zo verleent hij aan de ene kant via zijn bedrijf SpaceX direct steun aan Oekraïne, door via de satellietdienst Starlink toegang te bieden tot het internet aan Oekraïeners. Starlink wordt hierdoor onder meer gebruikt om Oekraïense drones in staat te stellen Russische tanks aan te vallen.

Tegelijk wil Musk Russische nieuwsbronnen niet uitsluiten van toegang tot het Starlink-netwerk, terwijl bijvoorbeeld bepaalde Russische zenders die worden gezien als spreekbuis van het Kremlin, in een aantal Europese landen zijn geblokkeerd.

De Tesla-topman is een fervent Twitteraar en dat heeft hem al eerder in de problemen gebracht. Hij zorgde namelijk met tweets over tesla voor grote koersschommelingen en de SEC heeft hem daarom gedwongen al zijn tweets te laten controleren door juristen voor hij ze plaatst. Daarover ligt Musk dan ook met de SEC in de clinch. Hij vindt dat de waakhond hem beperkt in zijn vrijheid van meningsuiting.

Koers Twitter stijgt, aandeel Tesla omlaag

Het aandeel Twitter is maandag flink meer waard geworden op de aandelenbeurzen in New York, met een koersstijging van 22 procent.

Het aandeel Tesla, de elektrische autofabrikant waar Musk de rol van CEO vervult, ging bijna 1 procent omlaag. Tesla meldde afgelopen weekeinde dat het meer dan 310.000 elektrische voertuigen heeft afgeleverd in het eerste kwartaal van dit jaar. Dit aantal lag onder de verwachting van analisten. Volgens Musk kampte Tesla in het afgelopen kwartaal met toeleveringsproblemen en de strenge coronamaatregelen in China.