Techmiljardair Elon Musk plaatste zondag een cynische tweet over het Oekraïense tegenoffensief dat deze zomer is ingezet en relatief moeizaam verloopt. “Zo veel doden voor zo weinig”, schreef Musk zondag in een bericht op X, voorheen Twitter.

Musk reageerde op een commentaar van durfkapitalist David Sacks over dit onderwerp. Sacks plaatste op 19 juni voor het eerst een post op X, waarin hij stelde dat het tegenoffensief “er niet in slaagt om ook maar één van de oorspronkelijk gestelde doelen te bereiken”, namelijk het terugdringen van de territoriale overwinningen van Rusland en het starten van vredesonderhandelingen.

Sacks heeft de post regelmatig bijgewerkt met artikelen over het onderwerp. Het bericht van 17 september, waar Musk op reageerde, leek een kaart van Oekraïne te zijn, met als onderschrift: “UPDATE: “Oekraïense territoriale overwinningen van hun veelgeroemde tegenoffensief [in blauw gemarkeerd] zijn zo minuscuul dat ze nauwelijks te zien zijn op een kaart.”

Controversiële uitspraken van Elon Musk over Oekraïne

Musk heeft zich van zijn kant al vaak uitgesproken over de oorlog in Oekraïne. In oktober 2022 postte Musk een voorstel voor een vredesplan op X. Dit plan hield in dat Oekraïne de Russische annexatie van de Krim zou erkennen en "neutraal zou blijven" door niet toe te treden tot de NAVO.

Het voorstel van Musk stuitte destijds op felle kritiek van Oekraïense regeringsfunctionarissen, waarbij de Oekraïense diplomaat Andrii Melnyk tegen de Amerikaanse techmiljardair zei dat hij "kon oprotten".

Anton Herasjtsjenko, een adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne, zei dat de pro-Russische houding van Musk de indruk wekte dat de Russen zijn sociale media-account hadden gehackt.

Musk blokkeerde afgelopen jaar ook een Oekraïense aanval op Russische marineschepen, toen hij weigerde de toegang tot het door zijn bedrijf SpaceX gerunde satellietsysteem Starlink aan te zetten voor Oekraïne, zo schrijft biograaf Walter Isaacson in een boek over Musk.

Oekraïne startte afgelopen juni met zijn tegenoffensief. Rusland heeft afgelopen jaar een aaneengesloten landcorridor tussen de Krim en het oosten van Oekraïne bezet, die het Oekraïense leger probeert te doorbreken. De kans dat dat dit jaar nog lukt, lijkt niet erg groot, zo gaf een hoge Amerikaanse generaal onlangs aan.

Volgens militair analist Jan Kallberg van het Center for European Policy Analysis heeft Oekraïne met het tegenoffensief geleidelijke, maar "substantiële vooruitgang" geboekt.

LEES OOK: Oekraïne breekt hier en daar door de Russische frontlinie: maar het moet Russische troepen nog wel uit de loopgraven jagen