Tesla, de Californische maker van elektrische auto’s, blijft verrassen. Dit keer in positieve zin met een zeldzame kwartaalwinst.

Tesla rapporteerde woensdag een winst van 143 miljoen dollar over het derde kwartaal. De maker van elektrische auto’s gaf daarbij aan dat het veel vertrouwen heeft in het leveren van meer dan 360.000 wagens dit jaar.

Het aandeel Tesla schoot in de Amerikaanse nabeurshandel maar liefst 18 procent omhoog. Tesla zette in de verslagperiode een winst in de boeken van 143 miljoen dollar. Dat was 311 miljoen dollar een jaar eerder. De omzet kwam uit op 6,3 miljard dollar. Dat was vorig jaar nog ruim 6,8 miljard dollar.

Twee opmerkingen over belangrijke projecten stemden beleggers echter zeer tevreden. Tesla zei dat het voor op schema loopt met de de bouw van zijn Gigafactory in Shanghai. Die is volgens de onderneming inmiddels klaar om te produceren.

Ook de ontwikkeling van de Model Y, een compacte SUV, verloopt goed. De auto rolt waarschijnlijk volgende zomer van de band.

Tesla stock price profit earnings third quarter

Foto: Markets Insider

Opvallend was ook dat Tesla aangaf structureel een positieve kasstroom te kunnen genereren, met slechts “tijdelijke uitzondering”. Het bedrijf gaf aan dat het hiermee denkt in beginsel zichzelf te kunnen financieren en dus geen beroep hoeft te doen op beleggers om de kas te spekken.

Lees ook op Business Insider

De winst van Tesla lijkt vooral voort te komen uit een beperking van de kosten. De omzet daalde in het derde kwartaal van 2019 namelijk met 8 procent tot 6,3 miljard dollar, vergeleken met een jaar eerder. De operationele kosten zakten echter harder: met 16 procent.

LEES OOK: Tesla heeft altijd geworsteld met massaproductie – dat begint de maker van elektrische auto’s nu echt pijn te doen