• Mede-oprichter en CEO Elon Musk van Tesla heeft een geschat vermogen van 335 miljard dollar, nadat aandelen van de maker van elektrische auto’s maandag opnieuw fors stegen.
  • Dat maakt hem drie keer zo rijk als topbelegger Warren Buffett.
  • Het vermogen van Musk is inmiddels ook groter dan het nationaal inkomen van Zuid-Afrika, het land waar hij werd geboren.

Techondernemer Elon Musk heeft een vermogen dat inmiddels drie keer zo groot is als dat van topbelegger Warren Buffett. De mede-oprichter en topman van Tesla is de eerste persoon ter wereld met een vermogen meer dan de 300 miljard dollar.

Het fortuin van de Musk steeg afgelopen maandag met 24 miljard dollar (21 miljard euro) tot een recordhoogte van 335 miljard dollar (289 miljard euro), blijkt uit Bloomberg Billionaires Index. Ter vergelijking: superbelegger Warren Buffett is 104 miljard dollar waard.

De 50-jarige Musk heeft een vermogen dat groter is dan het nationaal inkomen van Zuid-Afrika, het land waar hij geboren werd. Volgens gegevens van de Wereldbank bedroeg het bruto binnenlands product van Zuid-Afrika afgelopen jaar 302 miljard dollar.

De recente vermogensstijging van de rijkste mens ter wereld komt vooral voort uit koersstijging van aandelen Tesla. Die klommen maandag met bijna 9 procent.

De totale marktwaarde van Tesla bedraagt zo'n 1.119 miljard dollar. Musk bezat aan het begin van het jaar ongeveer 22,4 procent van Tesla en heeft daarnaast ook belangen in een aantal andere ondernemingen, waaronder ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Musk staat nu op een comfortabele 142 miljard dollar boven de op één na rijkste man ter wereld, Amazon-oprichter Jeff Bezos. Die is volgens de Bloomberg-index 193 miljard dollar waard.

Het aandeel Tesla klom dit jaar met meer dan 65 procent, ondanks tussentijdse dips in maart en mei.

Lees ook: Tesla weet beleggers telkens te betoveren: wat is het volgende richtpunt voor het aandeel?

Op zondag tweette Musk dat hij bereid is om voor 6 miljard dollar aandelen van de fabrikant van elektrische auto's te verkopen om acute honger uit de wereld te helpen. Hij eiste wel dat het Wereldvoedselprogramma van de VN kan bewijzen dat een dergelijk bedrag de wereldwijde hongercrisis ook daadwerkelijk oplost.

LEES OOK: Als miljardairs $6 miljard doneren, kunnen 42 miljoen mensen gered worden van de hongerdood, zegt de VN – Elon Musk wil bewijs zien