Elizabeth Swaney kan op haar ski’s geen enkel trucje in de halfpipe. Ja, misschien een 180 als ze er zin in heeft.

Toch weerhield dat haar er niet van om zich te kwalificeren voor de Olympische Winterspelen in Pyeongchang.

Afgelopen maandag nam Swaney deel aan de halfpipe voor vrouwen en eindigde na twee runs laatste met 31,4 punten.

De kwalificatie van de vrouw op de Olympische Spelen kreeg vooral aandacht dankzij haar schijnbare gebrek aan kunde.

Olympische atleten moeten bij het freestyleskiën een x-aantal keer in de top 30 eindigen voordat ze mee mogen doen aan de Spelen. Maar het deelnemersveld bij de vrouwen is niet zo breed. Swaney wist zich te kwalificeren door mee te doen aan wedstrijden waar minder dan dertig vrouwen aan de start stonden.

Swaney reisde de hele wereld over voor haar Olympische debuut. "Het aantal deelnemers in de halfpipe voor vrouwen is niet zo groot. Ze ging naar iedere wereldbeker waar er slechts 24, 25 of 28 vrouwen meededen", zegt jurylid Steele Spence tegen The Denver Post. "De afgelopen paar jaar ging ze consequent met hen de wedstrijd aan. Soms crashte een meisje, waardoor Swaney niet allerlaatste werd."

Swaney is Amerikaanse en kwam aanvankelijk uit voor het land van haar moeder: Venezuela. Later switchte ze naar Hongarije, het land van haar grootouders.

Ze neemt al sinds 2013 deel aan wedstrijden, maar trucjes kan ze nog steeds niet. Swaney kan rechtop blijven staan tijdens haar runs, en dat heeft haar geholpen aan een plek op de Olympische Spelen.

Dit is is het enige wat ze doet tijdens haar Olympische runs:Swaney

Foto: NBC

Volgens Blevins zijn een aantal tegenstanders van Swaney absoluut niet blij met haar komst naar de Olympische Spelen. Toch zijn er andere zaken die respect hebben voor haar prestatie. "Als je de tijd en moeite neemt om je te kwalificeren, dan verdien je het net zoveel als ik", zei de Canadese freestyleskister Cassie Sharpe.

Bekijk de run van Swaney zonder een enkel trucje:

Swaney is lang niet de enige atleet op de Winterspelen die ver van de top in haar vakgebied is verwijderd. Langlaufer German Madrazo finishte bijna een half uur na de nummer één.

Zelf heeft ze dondersgoed door dat ze zich niet kan meten met haar collega's, maar dat is ook niet haar doel. Ze wil freestyleskiën bij een breder publiek onder de aandacht te brengen. "Ik hoop dat anderen in Hongarije het ook gaan proberen en ik hoop dat meer mensen de sport een kans geven", zei Swaney voor haar laatste oefenrun op zondag.