Sinds 4 juni kun je als particulier aanspraak maken op een subsidieregeling als je een elektrische auto koopt of kiest voor private lease.

Het gaat om flinke bedragen: voor een nieuwe auto krijg je 4.000 euro subsidie en voor een occasion 2.000 euro.

Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de subsidie. Business Insider selecteerde 20 elektrische auto’s die onder de nieuwe regeling vallen.

Goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een nieuwe elektrische auto: de subsidie voor elektrische auto’s is er eindelijk, waardoor het plotseling een stuk aantrekkelijker kan zijn om elektrisch te rijden.

Sinds 4 juni kunnen particulieren aanspraak maken op de subsidie. Als je een nieuwe elektrische auto koopt, krijg je 4.000 euro subsidie; en als je een occasion koopt kun je op 2.000 euro rekenen.

Ook als je een private lease-auto neemt, kun je gebruik maken van de subsidie. Het bedrag wordt dan uitgesmeerd over een periode van vier jaar. Je krijgt dan iedere maand ruim 83 euro op je rekening gestort, wat fors scheelt in het maandbedrag van de auto.

Voorwaarden subsidie elektrische auto: prijs maximaal €45.000

De overheid stelt wel nog een aantal voorwaarden aan de auto die je met de subsidie aanschaft.

Ten eerste mag het geen hybride zijn, de auto moet 100 procent elektrisch rijden. En daarmee moet hij ook nog eens een actieradius van minstens 120 kilometer halen. De meeste elektrische auto's halen dat wel, maar de Renault Twizy valt bijvoorbeeld af.

Daarnaast moet de auto een catalogusprijs van minstens 12.000 euro en maximaal 45.000 euro hebben, en moet de auto als elektrische personenauto geproduceerd zijn. Het mag dus geen omgebouwde elektrische auto zijn.

Prijzen van elektrische auto's met subsidie

Hoe duur de verschillende elektrische auto's op de markt dankzij de subsidie zijn, zie je hieronder. Dit zijn dus de geadverteerde nieuwprijzen minus 4.000 euro.

Bij de private lease-auto's hebben we waar mogelijk gekeken naar het aanbod van de fabrikant zelf of bij de ANWB indien goedkoper, bij een looptijd van het contract van 48 maanden met 10.000 kilometer per jaar. Vervolgens hebben we 83 euro in mindering gebracht op het maandbedrag voor private lease.

De 20 elektrische auto's hieronder voldoen in principe aan de voorwaarden voor de subsidie.

Ben je benieuwd of het in jouw geval dankzij deze subsidie aantrekkelijker is om elektrisch te rijden? Business Insider rekende vorig jaar al eens uit in welke segmenten het goedkoper is om een elektrische private lease-auto te nemen.

Lees meer over elektrisch rijden: