Niek van der Velden komt niet in actie op de Olympische Spelen in Pyeongchang.

De zeventienjarige Nederlandse snowboarder kwam zaterdag tijdens een training voorafgaand aan het onderdeel slopestyle ten val. Onderzoek in het ziekenhuis heeft uitgewezen dat hij een zware breuk heeft in zijn rechterbovenarm.

Van der Velden, die zaterdagmiddag in Zuid-Korea wordt geopereerd, kan door zijn blessure volgende week woensdag ook niet mee doen op het onderdeel big air. De Brabander reist naar verwachting komende week terug naar Nederland, meldt sportkoepel NOC*NSF.

,,Niek moet zeker nog een nacht in het ziekenhuis blijven. Het is nu binnen twaalf uur na zijn val te vroeg om iets te zeggen over de genezing”, zegt Cees Rein van den Hoogenband, arts van de Nederlandse sportploeg bij de Olympische Spelen.

De ouders van Van der Velden, die naar Zuid-Korea waren gereisd om hun zoon zijn olympische debuut te zien maken, zijn eveneens in het ziekenhuis aanwezig. Van der Velden is van de 33 atleten van TeamNL die zich plaatsen voor de Winterspelen in Pyeongchang de jongste deelnemer. De middelbare scholier zou zaterdag aan twee runs op de slopestyle meedoen.

Hele carrière voor zich

“Vreselijk balen voor Niek”, reageert zijn coach Frank van der Putten op het onheil dat snowboarder Van der Velden zaterdag op het Phoenix Snow Park overkwam. “Ik zag het gebeuren en had meteen het gevoel dat het niet goed was.”

Van der Velden ging, met Van der Putten in zijn kielzog, vlak voor zijn eerste run op de olympische slopestyle nog even de baan op om zijn warming-up af te sluiten. Op de eerste schans ging het echter helemaal mis. ,,Ik reed achter hem en voelde dat het plotseling harder ging waaien. Niek vloog daardoor te ver, kreeg te veel rotatie en landde verkeerd, boven op zijn rechterarm en schouder.”

Lees ook op Business Insider

,,Maar Niek heeft nog een hele carrière voor zich”, verzekert Van der Putten, die met de ouders van Van der Velden de onfortuinlijke Brabander in het ziekenhuis voortdurend bijstond. ,,Van deze blessure zal hij snel weer herstellen, maar het was wel het slechtst denkbare moment om je bovenarm te breken. Voor Niek is het heel jammer dat hij niet op olympisch niveau heeft kunnen bewijzen hoe goed hij al is. Voor het snowboarden in Nederland is het zonde dat hij nu niet heeft kunnen laten zien hoe vet deze sport is.”