Het Britse advocatenkantoor Royds Whity King adviseert drie echtparen die gaan scheiden over hoe ze hun cryptofortuin moeten verdelen. De zaken draaien om bitcoin, ethereum, litecoin en ripple.

In twee van de scheidingen gaat het om kleine bedragen, maar de laatste bevat een inzet van 600.000 pond (omgerekend 674.000 euro).

De man van het stel investeerde aanvankelijk 80.000 pond in cryptomunten en zag dat opblazen tot het enorme bedrag met dank aan de snelle waardestijging vorig jaar.

Omdat cryptomunten in de meeste landen ongereguleerd zijn, vormen ze voor scheidingsadvocaten een nieuw, ontluikend onderdeel van hun vakgebied. Het is voor zover bekend de eerste keer dat de blockchainfortuinen onderwerp zijn van een scheiding.

Partner bij Royds Whity King Vandana Chitroda leidt twee van de drie zaken die zich in Londen afspelen. “Dit zijn de eerste gevallen die wij te zien kregen, maar we verwachten er nog veel meer.”

“We vermoeden dat cryptomunten een opvallend ingrediënt zullen zijn in een groot aantal scheidingen in de toekomst. Hoewel de munten nog volatiel zijn, gaan ze ook niet meer weg. Het is dus belangrijk dat je je juridisch adviseur vertelt over investeringen in cryptomunten in het geval van een scheiding.”

Niet alleen de echtscheidingsadvocaten staan in de plus dankzij de cryptohype. Ook belastingadviseurs en accountants doen goede zaken nu cryptobezitters wereldwijd advies inwinnen over hoe ze om moeten gaan met de winsten van hun virtuele munten.

Lees ook op Business Insider

LEES OOK Aangifte 2017: hoe je belasting betaalt over bitcoin en andere cryptomunten in 7 vragen