• Supermarktproducten zijn zo hard in prijs gestegen, dat boodschappen doen al snel dreigt uit te lopen op een nieuwe bron van frustratie.
  • Maar welke producten zijn zo duur, dat je er echt van schrikt?
  • Business Insider struinde de Albert Heijn en Jumbo af en checkte de kiloprijzen: kruiden als saffraan, laurierblad en verse peterselie blijken echte prijstoppers.
  • Lees ook: Waarom soep gemaakt van gedroogd vogelspeeksel tot wel $100 per kom kan kosten

Prijzen van voedingsmiddelen zijn extreem hard gestegen afgelopen jaar. Zo hard, dat boodschappen doen vaak geen pretje meer is. Je bent elke keer weer verbaasd over wat een fles olie of een pakje boter nu weer kost. Met vier of vijf artikelen in je mand ben je al snel meer dan tien euro kwijt.

Hoewel de algehele inflatie de afgelopen maanden een klein beetje is afgekoeld, blijven de prijzen van etenswaren flink stijgen. De gemiddelde prijstoename van voedingsmiddelen, dranken en tabak bedroeg afgelopen december 14 procent op jaarbasis.

Met name plantaardige oliën (+63,7 procent) en boter stegen (36,7 procent) hard in prijs. Suiker, kwark en kaas gingen omhoog met ongeveer een derde.

Lees meer: Deze 15 boodschappen zijn het hardst in prijs gestegen: olie en boter fors duurder, borrelen met vermout en noten blijft betaalbaar

Dit alles betekent dat je bij het boodschappen doen als het ware wordt gedwongen om scherper op de centjes te letten en de prijsetiketten goed te lezen. Dan valt het opeens ook op dat er soms hele dure producten in het schap liggen, zeker als je gaat letten op de gestandaardiseerde kiloprijzen.

Waar betaal je een relatief veel voor? Business Insider ging op zoek naar peperdure supermarktartikelen op basis van de kiloprijzen.

Wij struinden twee filialen van respectievelijk Albert Heijn en Jumbo in Amsterdam af naar echte prijstoppers. Disclaimer: we weten niet of we de duurste etenswaren te pakken hebben gekregen, dus het onderstaande overzicht blijft een impressie. Niettemin: kijk en huiver!


1. Saffraan: €33.800 per kilo

bron: Alina Borovitskaya/Business Insider
bron: Alina Borovitskaya/Business Insider

Het ziet er onschuldig uit: 1,69 euro of 1,39 euro voor een paar takjes saffraan. Toch is saffraan het prijzigste supermarktproduct uit onze selectie met een prijs per kilo van 33.800 euro bij Albert Heijn en 16.900 euro bij Jumbo.

Saffraan is extreem duur, omdat het slechts in zeer kleine hoeveelheden en op een paar in de wereld plekken geteeld kan worden. Daarnaast vereist de productie van saffraan veel handwerk.

Een maaltijd die je met saffraan kunt voorbereiden is biryani, een rijstgerecht uit India.


2. Vanillestokje: €3.330 per kilo

bron: Alina Borovitskaya/ Business Insider
bron: Alina Borovitskaya/ Business Insider

Het op een na duurste product uit onze selectie is een vanillestokje. Ook hier geldt: het valt niet erg op, als je een pakje koopt voor 2,79 euro of 3,33 euro. Maar bij Albert Heijn kost vanille 2.790 euro per kilo en bij Jumbo 3.330 euro per kilo bij.

Vanille behoort tot de prijzigste specerijen ter wereld, waarbij de vraag veel groter is dan het aanbod. Madagascar is de belangrijkste producent van vanille. Het land kampt regelmatig met een slechte oogst.

Veel desserts zoals crème brûlée bevatten vanille.


3. Bieslook: €498 per kilo

bron: Alina Borovitskaya/Business Insider
bron: Alina Borovitskaya/Business Insider

Bieslook is een van de duurdere kruiden. Bij Albert Heijn betaal je ongeveer 2,50 euro voor een potje. Maar je bent 498 euro kwijt als je een kilo bieslook zou kopen. Bij Jumbo kost dit kruid 488 euro per kilo.

 Bieslook smaakt uiachtig en kan gebruikt worden in vele gerechten zoals schotels of pasta.


4. Laurierblad: €497,50 per kilo

bron: Alina Borovitskaya/Business Insider
bron: Alina Borovitskaya/Business Insider

Laurierblad behoort ook tot de duurdere supermarktproducten. Een euro voor een paar blaadjes betekent omgerekend 497,50 euro per kilo bij Albert Heijn en 495 euro per kilo bij Jumbo.

Laurier is zo duur omdat het plukken en verwerken arbeidsintensief is. De goede bladeren worden met de hand geselecteerd en ingepakt. Daarna moet het product getransporteerd worden naar het land waar het verkocht wordt.

Laurier is een belangrijke smaakmaker die in veel gerechten, waaronder draadjesvlees, wordt gebruikt.


5. Gedroogde paddenstoelen: €183 per kilo

bron: Alina Borovitskaya/Business Insider
bron: Alina Borovitskaya/Business Insider

Gedroogde paddenstoelen zijn ook behoorlijk duur bij de super. Voor een zakje van 15 gram betaal je een paar euro. Bij Albert Heijn gaat het dan om 183 euro per kilo. Bij Jumbo kost deze smaakmaker 153 euro per kilo.

Gedroogde paddenstoelen kun je als smaakmaker in veel verschillende gerechten gebruiken, zoals risotto of pasta al funghi.


6. Duyvis-saus: €92 per kilo

bron: Alina Borovitskaya/Business Insider
bron: Alina Borovitskaya/Business Insider

Duyvis-dipsaus is een van de producten die relatief duur zijn bij de super. Laat je niet misleiden door minieme hoeveelheid saus die er in een zakje zit. Een halve euro? Bij Albert Heijn ben je 92 euro per kilo kwijt aan de Duyvis-saus terwijl je bij Jumbo er 82 euro per kilo uitgeeft.

Een dipsaus van Duyvis kun je onder meer gebruiken bij een feestje om je tortilla-chips erin te dippen.


7. Verse peterselie: €79 per kilo

bron: Alina Borovitskaya/Business Insider
bron: Alina Borovitskaya/Business Insider

Ook verse kruiden zijn relatief prijzig. Zo kost een plastic doosje platte peterselie bij Albert Heijn 1,19 euro. Maar voor die paar takjes betaal je 79 euro per kilo. Bij Jumbo geef je daar 86 euro per kilo aan uit.

Kruiden zijn lekker in veel gerechten en zitten vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat peterselie een aanzienlijke hoeveelheid vitamine C, E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium


8. Pijnboompitten: €78 per kilo

bron Alina Borovitskaya/Business Insider
bron Alina Borovitskaya/Business Insider

Pijnboompitten behoren tot de duurdere supermarktproducten. Dat voel je al een beetje aan de prijs voor een zakje, waar je al gauw ruim twee tot meer dan vier euro voor betaalt. Per kilo betaal je dan bij Albert Heijn 69 euro en 78 euro per bij Jumbo.

Pijnboompitten kun je toevoegen bijvoorbeeld aan salades of pasta.


9. Rood vlees: €60 per kilo

bron: Alina Borovitskaya/Business Insider
bron: Alina Borovitskaya/Business Insider

Het voorlaatste product waar we naar kijken is rood vlees, dat soms duur kan uitpakken. Zo kost een paar ons Zuid-Amerikaanse ossenhaas bij Albert Heijn omgerekend 60 euro per kilo. Bij Jumbo konden we niet zo'n duur stuk vlees vinden. Wat het dichtst in de buurt kwam was 'Rosbief a la minute', die 21 euro per kilo kostte.


10. Geraspte Italiaanse kaas: €51 per kilo

Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider
Foto: Alina Borovitskaya/Business Insider

Geraspte Italiaanse kaas zoals Parmezaan of Grana Padano behoort tot de duurste artikelen op de kaasafdeling. Geraspte Parmigiano Reggiano kost bij Albert Heijn iets meer dan 2 euro per zakje, maar dat komt neer op 51 euro per kilo. Bij Jumbo kost geraspte Grana Padano 32 euro per kilo.

Geraspte Italiaanse kaas pak je van van het schap als je Italiaans eten voorbereidt en kiest voor het gemak. Het is goed om te weten dat het niet geraspte alternatief goedkoper is.


Lees meer over eten en drinken: