• De inflatie in Nederland is volgens de eigen rekenmethode van het CBS in december op jaarbasis licht gedaald tot 9,6 procent.
  • In de supermarkt is weinig te marken van de lichte afname. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen stijgen lag in december nog wat hoger dan in november.
  • Ondertussen blijft de hoogste variabele spaarrente in Nederland steken rond de 1 procent. Spaarders blijven dus vooralsnog de klos.
  • Lees ook: Lonen gingen in 2022 met iets meer dan 3% omhoog, maar inflatie was 10%: dus fors koopkrachtverlies

Het tempo waarin de prijzen in Nederland stijgen is in december opnieuw afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Maar het gaat wel om een hele lichte afname. Veel boodschappen gingen juist harder in prijs omhoog dan in november.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt in een snelle eerste raming dat de inflatie vorige maand is gedaald tot 9,6 procent. In november waren consumentengoederen en -diensten nog 9,9 procent duurder dan een jaar eerder. Bij de piek in september was nog sprake van een inflatie van 14,5 procent.

Sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne is het leven in rap tempo duurder geworden. Maar de laatste tijd gaan de prijzen wat minder snel omhoog. Dit is al de derde maand op rij dat de inflatie afneemt. Dat heeft alles te maken met de prijzen van gas, elektriciteit en ook benzine. Die liepen eerder vorig jaar nog heel hard op, maar laten de laatste tijd juist een daling zien. Wel is energie nog steeds fors duurder dan een jaar geleden.

Deze afname van de inflatie is in de supermarkt alleen nog niet te merken. Het tempo waarin prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak stijgen lag in december nog wat hoger dan in november. De gemiddelde prijstoename van deze producten bedroeg vorige maand 14 procent, tegen 12,9 procent in de maand ervoor.

Ook de prijzen van industriële goederen gingen juist harder omhoog. Mogelijk dat veel bedrijven dit moment ook aangrijpen om hun winstmarges te verbeteren.

Vergeleken met andere Europese landen lijkt de afname van de inflatie in Nederland uiteindelijk nog beperkt. Om een goede vergelijking te maken heeft het CBS namelijk ook inflatiecijfers volgens de Europese methode gegeven, waarin onder meer geen rekening wordt gehouden met de woninghuren. De geldontwaarding kwam dan uit op 11 procent, 0,3 procentpunt lager dan een maand eerder. De afgelopen tijd kwamen er al cijfers uit onder meer Frankrijk, Duitsland en Spanje naar buiten. Daar steeg het prijspeil minder hard dan in Nederland.

Het CBS waarschuwt wel dat deze snelle raming is gemaakt op basis van nog onvolledige gegevens. Later deze maand brengt het statistiekbureau pas de reguliere inflatiecijfers naar buiten.

Nog altijd groot gat met de spaarrentes

Hoewel de spaarrentes sinds augustus vorig jaar aardig zijn gestegen, lijkt de snelle opmars tijdelijk voorbij. Zo ligt de hoogste variabele spaarrente bij in Nederland gevestigde banken net als in december nog rond de 1 procent. De hoogste rente voor een 1-jarige spaardeposito bedraagt ook nog steeds 2,1 procent, volgens gegevens van de site spaarinformatie.nl.

In beide gevallen blijft het gat met de inflatie enorm. Dit betekent dat de zogenoemde reële spaarrente, waarbij je een correctie toepast voor de inflatie, fors negatief is. Anders gezegd: de rentevergoeding is veel te laag om ervoor te zorgen dat je bijvoorbeeld met 1.000 euro spaargeld over een jaar evenveel spullen kunt kopen als nu.

LEES OOK: Dit verandert er per 1 januari 2023 voor je vermogen in box 3: let op met verdeling van spaargeld en beleggingen – huis verhuren wordt duurder