• Gezond eten is belangrijk voor een lang leven. Maar hoe krijg je genoeg groenten binnen?
  • Onderzoeker Dan Buettner heeft smaakvolle recepten bestudeerd uit gebieden in de wereld waar mensen langer leven dan gemiddeld.
  • Volgens Buetnner voegen ingrediënten als miso, olie en kruiden een ‘umami-smaak’ toe aan je groenten, zodat je vlees niet mist en dus gezonder eet.
  • Lees ook: Gezond dieet – bonen, noten en granen kunnen 10 jaar extra aan je leven plakken

Wat als je een gezonder leven probeert te leiden door meer groenten te eten, maar geen fan bent van de smaak van al dat vitaminerijke spul? Overweeg dan eens te koken zoals sommige van de langstlevende mensen op aarde.

Zogenaamde ‘Blue Zones’ zijn gebieden in de wereld waar mensen het langst en gezondst leven. Hieronder vallen bijvoorbeeld enkele regio’s in Griekenland, Italië en Costa Rica. Maar ook, je gelooft het niet, bepaalde delen van de Verenigde Staten.

Volgens Dan Buettner, een onderzoeker die het concept van Blue Zones heeft ontwikkeld, zijn veel inwoners van zulke regio’s meesters in het maken van heerlijke, voedzame maaltijden van eenvoudig plantaardig voedsel, zoals groenten, bonen en volle granen.

“Er is een culinaire schat aan voedsel die over het hoofd wordt gezien, omdat het meeste voedsel in onze supermarkt troep is”, zegt hij tegen Insider tijdens een interview over zijn nieuwe boek.

In plaats daarvan stelt Buettner voor om gezonde, plantaardige maaltijden net zo lekker te maken als een sappige cheeseburger of kwaliteitssteak.

Om dat te realiseren, raadt hij aan te leren van de mensen die leven in zogenaamde Blue Zones, waar men volgens Buettner regelmatig 100 jaar of ouder wordt.

Hartige kruiden kunnen plantaardig voedsel verrijken

Groenten worden vaak beschreven als flauw, omdat ze soms het hartige smaakprofiel van vlees, dat bekend staat als 'umami', missen.

"Vlees en aardappelen koken is lui. Het is niet moeilijk om een lap vlees in een pan te gooien en te bakken. Dat landt bijna altijd lekker op je bord", zegt Buettner.

“Maar vleesvrije ingrediënten zoals miso, paddenstoelen of zeewier kunnen een "tsunami van umami" aan je gerecht toevoegen, vooral in combinatie met kruiden, specerijen en sesam- of olijfolie”, zegt Buettner.

Het lekkerste gerecht dat Buettner zelf ooit gegeten heeft is een okragerecht gemaakt door chef-kok BJ Dennis, die gespecialiseerd is in de keuken van zijn voorouders, de Gullah Geechee. 

Het gerecht, ‘Butter Beans With Benne Seeds and Okra’, staat in Buettners nieuwe kookboek en wordt bereid met gefermenteerde sesamzaadjes en hete pepers om een diepe lagen aan smaak toe te voegen. 

"Het is rijk aan umami, heeft een perfecte balans van zuur en hitte en zal je doen huilen van vreugde", zegt hij. "Het wordt in één pot gekookt, neemt slechts 20 minuten in beslag en zou in een Michelin-restaurant geserveerd kunnen worden, maar het kost minder dan een dollar per portie."

Gezond voedsel hoeft niet duur, exotisch of moeilijk te zijn

Een andere misvatting is dat gezond, plantaardig voedsel duur is, de ingrediënten moeilijk te vinden zijn, of het bereiden te tijdrovend. Maar volgens Buettner zijn sommige van de beste veganistische ingrediënten goedkoop en zeer toegankelijk. 

Bonen, rijst en groenten zijn de hoofdbestanddelen van het plantaardig Blue Zone-dieet en in elke supermarkt te krijgen. Je hoeft ook niet één kookstijl te volgen, aldus Buettner. Hoewel het mediterrane dieet steeds populairder is geworden, zijn er aanwijzingen dat andere diëten net zo gezond kunnen zijn.

Daardoor kun je gezond eten volgens je persoonlijke of culturele voorkeuren, ongeacht van welke smaken, kruiden of mate van pittigheid je houdt. "Het gaat meer om de ingrediënten dan om de keuken", zegt Buettner. 

"Mensen zijn bang dat plantaardig voedsel flauw zal smaken, omdat onze smaakpapillen gewend zijn aan vlees, kaas en eieren", zegt hij. "Maar het tegendeel is waar en je zult je tafelgasten verbazen met de bijzondere smaken die veganistische gerechten kunnen hebben."

LEES OOK: Slagerszoon Mike Maduro was een fervent vleesliefhebber: nu runt hij een merk voor plantaardige snacks