Voor het Eurovisie Songfestival gelden eigenlijk maar twee smaken. Je vindt het fantastisch of je vindt het helemaal niks.

Je geniet van de kostuums, de over-the-top liedjes, de spanning van het stemmen (jaaaaa, douze points!) en het gezwaai met vlaggetjes – of je wordt al moe van de gedachte aan wéér een Oost-Europese synthesizerhit die al-tijd gezongen lijkt te worden door een jonge vrouw in een bizarre jurk.

Maar, of je nou fan bent of niet, sommige Songfestivalliedjes zijn best te pruimen. En sommige zijn zo bizar dat je zeker achteraf niet kunt geloven dat ze ooit de finale hebben gehaald.

We hebben 9 bijzondere voorbeelden verzameld. Kijk en ‘geniet’ mee.


9. Nicole en Hugo – Baby, baby (België, 1973)

In 1971 waren Nicole Josy en Hugo Sigal (ook in het echt een stel) al geselecteerd om voor België naar het Songfestival te gaan. Het feest ging toen niet door, omdat Nicole een week voor de wedstrijd geelzucht kreeg. Gelukkig kreeg het stel twee jaar later een herkansing. De paarse pakjes waar ze in optreden zijn in hun eigen land iconisch geworden - en gaan mee de kist in als we de zangers zelf mogen geloven.


8. Fredi & Friends - Pump-pump (Finland, 1976)

Voor serieuze liedjes moet je over het algemeen niet bij het Songfestival zijn. Dit nummer is daar geen uitzondering op. Het enthousiasme waarmee de vrienden van Fredi het nummer aan de man brengen is bewonderenswaardig, maar de bijbehorende moves van Fredi zelf...


7. Telex - Euro-Vision (België, 1980)

Het idee om op het Songfestival een liedje te zingen óver het Songfestival is slim bedacht. Voor Telex mocht het niet baten, ze werden kansloos laatste. Oh ja, het riedeltje van de synthesizer blijft geheid in je hoofd zitten.


6. Guildo Horn - Guildo hat euch lieb (Duitsland, 1998)

Waar te beginnen met deze man? Lijkt hij meer op Meat Loaf of Gargamel? De tekst is misschien niet briljant ('Piep, piep, piep, Guildo hat euch lieb'), maar het melodietje is wel aanstekelijk. En je moet het hem toegeven: hij gaat wel de interactie met het publiek aan.


5. Alf Poier - Weil der Mensch zählt (Oostenrijk, 2003)

Ook komiek Alf Poier schreef een nummer over het Songfestival. Niet onverdienstelijk (hij werd er uiteindelijk 6e mee) en met een fascinerende stijlbreuk bij de overgang naar het refrein. Gaat het eerst nog over hazen en vrouw Holle, muzikaal gezien wordt uiteindelijk meer Rammstein opgezocht.


4. Lordi - Hard Rock Hallelujah (Finland, 2006)

Zowel visueel als muzikaal overdonderend. Maar niet per se goed nee.


3. Pirates of the Sea - Wolves of the Sea (Letland, 2008)

We blijven in Baltische sferen met deze Letse inzending van ruim tien jaar geleden. Het nummer lijkt regelrecht uit een Disney-musical te komen (en de kostuums doen daar niet voor onder).


2. Dustin the Turkey - Irelande douze points (Ierland, 2008)

In hetzelfde jaar blijkt dat het nog veel gekker kan. Ierland, het land dat het vaakst het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, besluit een Muppet-achtig figuur af te vaardigen naar de liedjeswedstrijd. Daarmee protesteert het land tegen het stemmen via televoting. Dustin the Turkey zingt vals en komt dan ook niet door de halve finale heen, maar het levert wél fijne, maffe beelden op.


1. Winny Puh - Meiecundimees üks Korsakov läks eile Lätti (Finland, 2013)

Anders dan de naam van de band doet vermoeden, maakt Winny Puh geen knuffelberenrock. Wel punkrock. Met twee drummers. En een zanger met een Chewbaccamasker. En een act waarbij de helft van de bandleden op gegeven moment ondersteboven hangt. Echt waar, kijk zelf maar.

Lees meer over het Songfestival: